Sobota, 27. dubna 2024

Představení finalistů E.ON Energy Globe 2022: Myco - obalový materiál z hub

Představení finalistů E.ON Energy Globe 2022: Myco - obalový materiál z hub

Proti jednorázovým obalovým plastům se postavil biotechnologický startup Myco. Nahradit chce především často používaný pěnový polystyren. Ten se například jako výplň v krabicích po jednom použití vyhodí. Myco jej chce vyměnit za přírodní materiály z houbového mycelia a odpadů zemědělského a dřevozpracujícího průmyslu, které jsou kompostovatelné a nenáročné na výrobu.

Myco od začátku zkoumá a vyvíjí materiály z houbového mycelia lesklokorky. Zaměřuje se na to, aby jejich výroba i likvidace znamenala co nejmenší ekologickou zátěž. Na rozdíl od jiných projektů pracujících s houbami přináší Myco inovativní způsob výrobního procesu, u nějž odpadá nutnost používat velké množství plastových forem pro tvarování výrobků.
Výrobní materiál z houbového mycelia je přirozeně rozložitelný a v přírodě po něm nezůstávají žádné škodlivé látky. Použitý materiál je naopak možné využít jako hnojivo. Vstupní suroviny tvoří snadno dostupné materiály z lokálních zdrojů, například piliny nebo konopné pazdeří. Výroba materiálu je navíc energeticky málo náročná. Nepoužívají se při ní škodlivé chemikálie ani nevzniká další odpad. V suchém prostředí si výrobky z mycelia zachovávají tvar a pevnost, po vystavení vlhkosti nebo bakteriím se začnou samy rozkládat.
Díky podobné struktuře, možnostem tvarování a vlastnostem jako pružnost a pevnost může Myco nahradit pěnový polystyren. Je možné využít jej pro výrobu dárkových krabiček a balení nebo jen jako fixační a ochranné prvky do kartonových krabic. Vzhledem k pórovitosti přichází v úvahu i použití jako izolace - která by byla navíc vysoce odolná proti ohni -, na jejímž vývoji Myco v současnosti pracuje.
V čem je projekt výjimečný:
  • Využívá lokální dostupné materiály.
  • Výroba nevyžaduje velké množství plastových forem.
  • Po použití lze obal z mycelia využít jako hnojivo.
  • Obaly mají vlastnosti blízké polystyrenu.
Největší přínos:
Výroba ani likvidace obalu z houbového mycelia nepředstavuje ekologickou zátěž. Může nahradit běžné plastové obaly a výplně.
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů