Pátek, 29. března 2024

Znojmo půjčí zdarma nádoby na plast a papír i majitelům rodinných domů v centru

Znojmo půjčí zdarma nádoby na plast a papír i majitelům rodinných domů v centru

Vedení Znojma chce zvýšit podíl vytříděného odpadu, proto obyvatelům rodinných domů v centru města poskytne zdarma nádoby na papír a plasty. Týká se to vlastníků zhruba 1800 nemovitostí, v městských částech už lidé nádoby mají, řekla dnes ČTK mluvčí Znojma Soňa Bystřická. Lidé se ji budou moct vyzvednout od 1. září.

Zájemci si mohou vybrat, zda chtějí menší nádobu o objemu 120 litrů, nebo s dvojnásobným objemem. Nejprve si musejí na odboru investic a služeb vyzvednout poukázku, nádobu pak dostanou ve sběrném dvoře v Dobšické ulici. Na jednu adresu je možné přidělit vždy jednu modrou popelnici na papír a jednu žlutou na plastový odpad. Jejich umístění přímo na dvoře či zahradě má obyvatele ještě více motivovat k třídění.

Po městě jsou sice rozmístěné kontejnery v takzvaných sběrných hnízdech, ale jsou lidé, kteří raději hodí papír a plasty do směsného odpadu, protože se jim nechce s tříděným odpadem chodit dále od domu. "Naším cílem je podpořit třídění odpadu a především snížit objem směsného odpadu," řekl starosta Jakub Malačka (zvolen za ČSSD, nyní lídr hnutí Naše Znojmo). Vyvážení nově vydaných nádob začne od 1. října.

V městských částech si budou moct lidé v případě potřeby požádat o větší nádoby. Nyní mají všichni ty s objemem 120 litrů. U domů mají lidé vedle nádob na papír a plasty několik let také popelnice na bioodpad.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů