Úterý, 23. dubna 2024

Policie stíhá odpadovou firmu z krácení daní se škodou 3,76 miliardy korun

Policie stíhá odpadovou firmu z krácení daní se škodou 3,76 miliardy korun

Národní centrála proti organizovanému zločinu (NCOZ) začala stíhat firmu z krácení daní kvůli nakládání s odpady. Na policejním webu to dnes uvedl mluvčí NCOZ Jaroslav Ibehej. Stíhání čelí společnost AVE CZ odpadové hospodářství, potvrdila ČTK. Server Lidovky.cz napsal, že kriminalisté vyčíslili škodu na 3,76 miliardy korun. Zahájení trestního řízení je podle AVE CZ nepodložené a postavené na chybných závěrech policie, podala proto stížnost. Stanovenou škodu označila za virtuální.

Jednu právnickou osobu NCOZ stíhá pro trestný čin zkrácení daně, poplatku a podobné povinné platby, a to v souvislosti s nakládáním s odpady, uvedl Ibehej. "Věc dozoruje Vrchní státní zastupitelství v Praze," dodal. "Můžeme potvrdit, že policejní orgán zahájil trestní stíhání společnosti AVE CZ jakožto právnické osoby v souvislosti s údajnými trestnými činy spojenými s výběrem poplatků za odpady na skládkách," sdělila ČTK firma.

Detektivové jsou přesvědčení, že AVE CZ porušila zákon o odpadech na skládkách v Benátkách nad Jizerou, Čáslavi, Hořovicích a Mšenu, píšou Lidovky.cz. Podle vyšetřovatelů vznikla státu škoda 2,3 miliardy korun. Další stovky milionů firma údajně neodvedla dotčeným obcím. V případě Čáslavi jde téměř o miliardu korun, škoda 437 milionů vznikla Benátkám nad Jizerou, Hořovice přišly o 33 milionů a Mšeno o 16 milionů Kč.

AVE CZ podle policie obcházela daňovou povinnost minimálně v letech 2016 až 2020. "Jako provozovatel skládek měla podle zákona o odpadech povinnost vybírat poplatky za uložení odpadů na skládku a odvádět je příjemci poplatku, přičemž AVE tuto povinnost úmyslně neplnila," cituje server z textu obvinění. Proti nedostatečným platbám za ukládání odpadu opakovaně vystupovali starostové dotčených obcí.

AVE CZ uvedla, že naprosto odmítá, že by se dopustila jakékoli trestné činnosti. "Zahájení trestního řízení je nepodložené a postavené na zcela chybných závěrech Policie ČR. Společnost AVE CZ podala proti zahájení trestního stíhání stížnost a proti postupu policejního orgánu se bude dále bránit všemi dostupnými právními prostředky," oznámila.

Jednáním, které je jí nyní vytýkáno, se AVE CZ o nic neobohatila, nezískala žádnou výhodu ani nezpůsobila nikomu žádnou újmu, uvedla firma. "Údajná výše škody je zcela virtuální," napsala. "Společnosti AVE CZ je nesprávně přičítána k tíži nejednoznačnost zákona, díky níž se nyní správní orgány snaží zpětně změnit svůj výklad povolení k provozu skládek, která dříve schválily," dodala.

Detektivové NCOZ loni v březnu zasahovali ve firmě AVE a snažili se zajistit dokumenty spojené se skládkováním. V případě pravomocného rozsudku společnosti hrozí až zákaz činnosti.

Většinovým akcionářem AVE je společnost EP Industries (EPI), ve které v minulosti vlastnil majoritní podíl podnikatel Daniel Křetínský. Nyní Křetínský drží nepřímo asi 37 procent EPI a nevykonává ve skupině manažerskou kontrolu, podle obchodního rejstříku je Křetínský předsedou dozorčí rady EPI. Ve výroční zprávě AVE CZ odpadové hospodářství za loňský rok je jako společník s většinovým podílem na základním kapitálu firmy označena společnost Andelta. EPI je zmiňována jako ovládající osoba, která společnost AVE CZ odpadové hospodářství prostřednictvím firmy Andelta ovládá. Jediným akcionářem Andelty je podle obchodního rejstříku firma Piramel Enterprises Limited z Kypru.

AVE CZ podle svého webu v ČR zaměstnává přes 2000 lidí a ročně přepraví víc než dva miliony tun odpadu. Služby poskytuje zhruba tisícovce obcí a 22.000 živnostníků a zákazníků z průmyslu. Firma uvádí, že obsluhuje přes dva miliony obyvatel. Podle své výroční zprávy loni téměř ztrojnásobila čistý zisk na 934 milionů korun, obrat zvýšila o víc než pětinu na 5,02 miliardy Kč.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů