Pátek, 19. dubna 2024

Vysocí představitelé G20 jednají na Bali o klimatických problémech

Vysocí představitelé G20 jednají na Bali o klimatických problémech

Vysocí představitelé velkých světových ekonomik G20 se dnes sešli na jednání o klimatu na ostrově Bali. Hostitelská Indonésie na úvod jednodenního setkání varovala, že pokud nebude svět schopný spolupracovat při snižování emisí, planeta se posune směrem k "neprobádanému území", napsala agentura Reuters.

Indonéská ministryně životního prostředí Siti Nurbayaová Bakarová uvedla, že země musí společně zastavit globální oteplování, jinak se planeta dostane do bodu, "kdy nebude udržitelná žádná budoucnost". "Je naší povinností podílet se na řešení," dodala s tím, že je třeba stavět mosty, ne zdi.

Jednání skupiny G20 o klimatu se koná v době, kdy některé části světa zažívají extrémní projevy počasí - požáry, záplavy a vlny veder - včetně bezprecedentních záplav v Pákistánu, které v posledních týdnech zabily více než 1000 lidí.

Vědci tvrdí, že většinu těchto extrémních jevů lze přičíst změně klimatu způsobené člověkem a že jejich závažnost a četnost se bude zvyšovat s tím, jak se bude zeměkoule přibližovat k hranici oteplení o 1,5 stupně Celsia ve srovnání s obdobím před hlavní vlnou průmyslové revoluce.

Jednání na Bali se účastní mimo jiné zástupci pro životní prostředí z Austrálie, Brazílie, Indie, Japonska, Jižní Koreje a zvláštní vyslanec prezidenta USA pro klima John Kerry, kteří by měli později během dneška vydat společné komuniké.

Indonésie jako současná předsedající země G20 poprvé přizvala k rozhovorům zástupce Africké unie, uvedla Nurbayaová Bakarová a dodala, že je třeba vyslyšet hlasy všech zemí bez ohledu na jejich bohatství a velikost.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů