Čtvrtek, 25. dubna 2024

Technické služby Nymburk dostaly od ÚOHS pokutu 150.000 korun

Technické služby Nymburk dostaly od ÚOHS pokutu 150.000 korun

Technické služby města Nymburk (TS Nymburk) dostaly od Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) pokutu 150.000 korun za uzavření tří smluv na uložení a likvidaci odpadu mimo výběrové řízení. ÚOHS o tom dnes informoval v tiskové zprávě s tím, že pokutu uložil takzvaným příkazem, proti němuž TS Nymburk nepodaly odpor, a pokuta je tak pravomocná. TS Nymburk si nejsou vědomy pochybení, postupovaly podle doporučení advokátů a služby objednaly u člena společného družstva, řekl ČTK místostarosta města Bořek Černý (Nymburk s klidem).

"TS Nymburk porušily zákon o zadávání veřejných zakázek, když prostřednictvím tří objednávek zajistily služby uložení a likvidace odpadu u obce Radim. Jednalo se přitom o nadlimitní veřejné zakázky, jejichž předpokládaná hodnota je přibližně osm milionů korun, a TS Nymburk tedy měly zákonnou povinnost zadat tuto zakázku v některém z druhů zadávacího řízení stanovených zákonem," uvedl antimonopolní úřad v tiskové zprávě.

Podle Černého postupovaly TS Nymburk podle doporučení advokátní kanceláře, uložení odpadu objednaly u jednoho z členů Polabského komunálního družstva, které založily na začátku roku s několika okolními obcemi. Společně mají řešit svoz, využití a další nakládání s odpady. "Nejsme si vědomi pochybení, postupovali jsme podle rad advokátů a zakázku jsme realizovali s jedním z členů našeho družstva formou objednávky, tedy formou horizontální spolupráce," řekl ČTK Černý. Oznámení na ÚOHS podle něj zřejmě podala některá z firem, která měla o zakázku zájem.

Zároveň úřad také zakázal plnění jedné z takto uzavřených smluv, které se mělo uskutečnit od března do prosince letošního roku. Toto rozhodnutí zatím není pravomocné, protože proti němu TS Nymburk podaly rozklad.

Proti pokutě uložené příkazem TS Nymburk odpor nepodaly, musí ji tedy zaplatit a nemohou využít žádného opravného prostředku.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů