Sobota, 20. dubna 2024

Za tři roky nelegálního nakládání s odpadem téměř půlmilionová pokuta

Za tři roky nelegálního nakládání s odpadem téměř půlmilionová pokuta

Společnost BKP Transport Group, s.r.o. shromažďovala a upravovala odpady na pozemku, který k tomu nebyl určen. Za stejné pochybení inspekce uložila firmě pokutu již v roce 2019, a to ve výši 100 tisíc korun. Ačkoli společnost o nezákonnosti svého počínání věděla, dále v ní pokračovala. Šetření vyústilo v pokutu 450 tisíc korun, pravomocnou od 24. srpna 2022.

Firma, která se prezentuje jako zhotovitel zemních prací a demolicí včetně naložení, odvozu, likvidace odpadu a jeho recyklace ve vlastním areálu, je mimo jiné také provozovatelem mobilního zařízení ke sběru a výkupu odpadů. V rámci kontroly provedené Magistrátem hlavního města Prahy se ukázalo, že společnost využívala k recyklaci, úpravě a dočasnému soustřeďování a skladování odpadu svojí provozovnu v pražské Michli, aniž by disponovala platným povolením. Dělo se tak v období minimálně tří let a většinu zpracovávaného odpadu tvořil ten, který přijalo mobilní zařízení firmy. ,,Stavební odpady nebyly v provozovně pouze naváženy a soustředěny, ale byly upravovány a recyklovány třídičem a drtičem odpadu. Při této činnosti bylo zcela jistě okolní životní prostředí obtěžováno hlukem a prachem," komentoval ředitel Oblastního inspektorátu Praha Václav Beroušek jednu z přitěžujících okolností.

Společnost navíc prostřednictvím ISPOP zaslala nepravdivé hlášení o produkci a nakládání s odpady za roky 2019, 2020 a 2021, a zkreslila tak údaje týkající se pohybu odpadů v dané oblasti. Firma nepodávala samostatně hlášení za činnost (stavební a demoliční) na území jednotlivých obcí s rozšířenou působností a místo toho evidovala produkci odpadů a nakládání s odpady realizované v provozovně souhrnně ve svém ,,Hlášení za mobilní zařízení". Nutno zmínit, že firma každý rok vyprodukovala ze své stavební činnosti cca 12 tisíc tun stavebních odpadů.

Společnost se proti rozhodnutí inspekce neodvolala a nevyužila ani možnosti se k podkladům rozhodnutí vyjádřit.

Zdroj: ČIŽP

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů