Čtvrtek, 28. března 2024

Ekoznačka EU slaví 30 let a v listopadu startuje propagační kampaň

Ekoznačka EU slaví 30 let a v listopadu startuje propagační kampaň

Během odborné konference Životní prostředí - prostředí pro život, kterou pořádá Česká informační agentura životního prostředí (CENIA), se odstartovala oslava 30. let Ekoznačky EU. Oslava je netradiční svou formou, a to putovním stánkem ,,Shrowroom on wheels", který můžete v příštích dnech potkat na různých místech v Praze. Showroom je jakýmsi předskokanem větší marketingové kampaně na podporu ekoznačení v České republice.

Během oslav třicetileté existence Ekoznačky EU přijel do České republiky ,,Showroom on wheel". Showroomem je cyklokaravan tažený elektrokolem, který funguje jako propagační stánek. Tento týden byl k vidění u Národní technické knihovny v Praze v rámci konference Životní prostředí - prostředí pro život. Konferenci určenou zejména pro výzkumníky uspořádala příspěvková organizace Ministerstva životního prostředí CENIA.

Nyní showroom vyrazí po Praze a během následujících dvou víkendů se objeví na různých veřejných akcích. U něj je se možné dozvědět více o samotné Ekoznačce EU, i o konkrétních producentech a jejich výrobcích, které tuto certifikaci získaly. Můžete si zatočit kolem štěstí - a třeba si něco i odnesete. Ekoznačka EU je jedinou certifikací ekologické šetrnosti výrobků a služeb během jejich celého životního cyklu. Tu garantuje Evropská komise a má platnost na celém území Evropské unie. Netýká se ale potravin.

Ředitel CENIA Miroslav Havránek doplňuje: ,,Naše kampaň odstartuje v listopadu letošního roku a bude využívat formu cross-mediální kampaně. Odhalíme v ní, kdo je Ekolífek a zaměříme se na osvětu směrem k veřejnosti, kterou chceme edukovat v problematice ekoznačení a výhod těchto výrobků. Zároveň budeme oslovovat výrobce a poskytovatele služeb, kteří již dnes alespoň část svých produktů prezentují jako ekologické, k tomu, aby tuto skutečnost stvrdili uznávanou certifikací. A tou je naše Ekoznačka EU, případně pak ryze české značky Ekologicky šetrný výrobek a Ekologicky šetrná služba. Ty poskytujeme žadatelům především pro produkty, kde zatím neexistují jednotná kritéria v rámci Ekoznačky EU."

Zdroj:MŽP
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů