Čtvrtek, 18. dubna 2024

Šéf SB odmítá rezignovat, tvrdí, že klimatické změny nepopírá

Šéf SB odmítá rezignovat, tvrdí, že klimatické změny nepopírá

Šéf Světové banky (SB) David Malpass v pátek uvedl, že neodstoupí ze své funkce kvůli svým výrokům ohledně klimatických změn. Malpass se ocitl pod kritikou kvůli své vyhýbavé odpovědi na otázku, zda spalování fosilních paliv přispívá k oteplování planety, uvedla agentura AP. V rozhovoru pro server Politico Malpass uvedl, že nepopírá, že za změny klimatu mohou lidské aktivity.

Na veřejné akci, která se uskutečnila v úterý, Malpass dostal otázku, zda spalování fosilních paliv přispívá k oteplování planety. "Nejsem vědec," řekl Malpass. Podle kritiků byla odpověď vyhýbavá.

"Je jasné, že emise skleníkových plynů z lidských aktivit způsobují změny klimatu," řekl Malpass v rozhovoru, který server Politico zveřejnil v pátek. Dodal, že se nepovažuje za popírače změn klimatu a že SB má ráznou vůdčí roli v ekologických otázkách.

Malpasse, kterého jmenovala předchozí administrativa Donalda Trumpa, kritizoval za úterní vystoupení Bílý dům. Jeho odpověď mohla naznačovat, že za změny klimatu nemůže lidská činnost, uvedl úřad amerického prezidenta. Někteří ekologové pak vyzvali k odvolání Malpasse, s čímž by ale musely souhlasit i další země. Malpassovi končí mandát v čele instituce v roce 2024.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů