Pátek, 26. dubna 2024

Papež si posteskl, že starší generace nevědí, jak chránit planetu a zajistit mír

Papež si posteskl, že starší generace nevědí, jak chránit planetu a zajistit mír

Papež František během návštěvy italského Assisi, rodiště jeho jmenovce svatého Františka, vyzval k "odvaze" opustit fosilní paliva. Posteskl si rovněž, že starší generace nevědí, jak ochránit planetu a zajistit mír, uvedla agentura AP. Zakladatel františkánského řádu František z Assisi je patronem chudých, zvířat a přírody.

Mladým lidem papež řekl, že právě do nich vkládá své naděje, pokud jde o úsilí na záchranu planety. Rovněž doufá, že právě oni se zaslouží o to, aby byla světová ekonomika vnímavější a pozornější k chudým lidem.

Během dnešní krátké návštěvy města ve střední Itálii František promluvil k asi tisícovce mladých lidí, z nichž někteří byli mladí ekonomové. Další pracovali například pro start-upy zaměřené právě na ochranu životního prostředí.

Účastníci dnešního shromáždění do Assisi dorazili z celého světa. Byla mezi nimi i žena, která papeži vyprávěla, jak jí a jejímu manželovi pomohla loni z Afghánistánu uprchnout organizace nazvaná Economy of Francesco, kterou inspiroval právě svatý František a jeho pomoc chudým a lidem v nouzi.

"Nyní nastal čas pro novou odvahu opustit fosilní paliva, aby se urychlil vývoj zdrojů energie s nulovým či pozitivním dopadem," řekl František. "Naše generace vám zanechala bohaté dědictví, nicméně nevíme, jak chránit planetu a zajistit mír," dodal.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů