Sobota, 20. dubna 2024

Po poničení plynovodů Nord Stream pomohou spojenci posílit bezpečnost Norska

Po poničení plynovodů Nord Stream pomohou spojenci posílit bezpečnost Norska

Británie, Francie a Německo pomohou Norsku posílit bezpečnost na moři, uvedl dnes norský premiér Jonas Gahr Störe. Děje se tak v souvislosti s poškozením plynovodů Nord Stream. Švédská premiérka Magdalena Anderssonová také oznámila, že policisté ze Švédska budou na vyšetřování tohoto incidentu spolupracovat s kolegy z Dánska a Německa. Polský generální prokurátor Zbigniew Ziobro řekl, že nařídil zahájit vyšetřování kvůli narušení plynovodů.

Norsko, které se stalo největším dodavatelem plynu v Evropě a které patří k hlavním světovým producentům ropy, má více než 90 polí pro těžbu těchto energetických surovin, z nichž většina je napojena na síť potrubí v délce asi 9000 kilometrů, píše agentura Reuters.

Störe dnes řekl, že "s našimi spojenci jednáme o zvýšené přítomnosti" na moři v oblastech, kde Norsko těží suroviny. "Souhlasili jsme s tím, že k tomu přispěje Německo, Francie a Británie". Oznámil, že kolem norské těžební infrastruktury "bude viditelnější vojenská přítomnost" a ujistil, že nic nenaznačuje, že by Norsku nebo jeho těžební infrastruktuře hrozilo nějaké přímé nebezpečí.

O únicích z plynovodů Nord Stream 1 a Nord Stream 2, které vedou po dně Baltu z Ruska do Německa, tento týden informovaly dánské a švédské úřady. Podle Evropské unie i politiků z jednotlivých evropských zemí stojí za poškozením plynovodů úmyslné útoky. Zatím ovšem není jasné, co přesně poškození způsobilo.

"Je samozřejmě důležité zjistit, co se stalo, příčinu úniků plynu," řekla dnes švédská premiérka Anderssonová. "Dohodli jsme se, že policie ve Švédsku, Dánsku a Německu by měla spolupracovat s cílem objasnit, co se stalo," dodala.

Případ vyšetřuje také prokuratura v polském Gdaňsku, konkrétně její oddělení pro organizovaný zločin a korupci na příkaz Zbigniewa Ziobra, který je polským generálním prokurátorem a zároveň ministrem spravedlnosti. Podle Polska se sice výbuchy na plynovodech staly ve výlučných ekonomických zónách Švédska a Dánska, nicméně jejich následky mohou mít vliv i na polskou zónu a oblasti při pobřeží. Polští vyšetřovatelé budou zjišťovat, zda šlo o teroristický čin a zda nebyl poškozený podmořský elektrický kabel spojující Polsko a Švédsko, napsala agentura PAP s odvoláním na kancelář generálního prokurátora.

Ruský prezident Vladimir Putin dnes obvinil Spojené státy a jejich spojence, že plynovody poškodili oni.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů