Pátek, 29. března 2024

Fiktivní průvodní listy sazenic znamenají pokutu pro lesní školku a jejího majitele

Fiktivní průvodní listy sazenic znamenají pokutu pro lesní školku a jejího majitele

Nově založené lesní porosty a životní prostředí v lesích může negativně ovlivnit použití sazenic nevhodného původu. Podmínky, za nichž lze uvádět do oběhu sazenice a osivo lesních dřevin, jsou proto ošetřeny zákonem. Porušení těchto podmínek vyústilo ve dvě pokuty pro podnikatele a firmu navázanou na lesní školku v Dobešově. Pokuta ve výši 250 tisíc korun, která je v právní moci od 13. června, šla na vrub fyzické osobě podnikající - panu MP. Pokutu 200 tisíc korun uložila Česká inspekce životního prostředí společnosti Lesní školka Dobešov s.r.o., kde je podnikatel jediným společníkem a jednatelem. V odvolacím řízení Ministerstvo životního prostředí pokutu pro fyzickou osobu podnikající potvrdilo a tu druhou snížilo na 100 tisíc korun.

Hlavní činností lesní školky v Dobešově na Vysočině je pěstování a prodej sazenic pro obnovu lesních porostů. Z kontroly, kterou zde provedli inspektoři ve spolupráci s Ústavem pro hospodářskou úpravu lesů v prosinci loňského roku, vyšlo najevo, že společnost Lesní školka Dobešov nakupovala osivo a sazenice od různých dodavatelů a následně je dodávala panu MP, aniž by disponovala licencí k uvádění reprodukčního materiálu lesních dřevin do oběhu. K páchání přestupku docházelo v letech 2017 - 2020. Společnost identifikovaný nedostatek začala okamžitě řešit a o vydání licence si zažádala.

Podnikatel (který potřebnou licencí disponoval), pak přijaté sazenice a osivo ,,rozpěstoval", vykázal ve svých evidencích a následně i sám dále uváděl do oběhu pro lesnické účely. Počet prodaného reprodukčního materiálu však přesahoval množství, které mohl z nakoupených sazenic a osiva dle klíčivosti a počtu semen vypěstovat. Průvodní listy vystavené k ,,přebývajícím" sazenicím tudíž musely být fiktivní. Obsahovaly navíc chybné pěstební vzorce nekorespondující s vývojem a chybné počty rozpracovaných a prodaných vyklíčených rostlin. Tímto způsobem uvedl pan MP v průběhu let 2019 až 2021 do oběhu celkem 83 439 sazenic jedle bělokoré, jedle obrovské, dubu letního a smrku ztepilého s nejasným původem.

,,Dle našeho názoru se nejednalo pouze o administrativní chyby. Nelze totiž vyloučit, že reprodukční materiál byl odběrateli použit pro zalesnění v místech, pro které nebyl vhodný," uvedl ředitel Odboru ochrany přírody, lesa a CITES Jan Klapuš. Průvodní list, který musí doprovázet reprodukční materiál z lesní školky, totiž obsahuje kromě identifikačních údajů o dodavateli a odběrateli také údaje o jeho původu, kategorii, účel použití a údaje označující vhodnost jeho použití. ,,V případě, že jsou v průvodním listu uvedené chybné údaje, je ohrožen genofond lesních dřevin, stabilita lesních porostů a celkově přírodní prostředí lesa," vysvětluje Jan Klapuš.

Podnikatel a jeho společnost svým počínáním porušili zákon č. 149/2003 Sb., který stanovuje zásady ochrany reprodukce genofondu lesních dřevin a podmínky, za nichž lze uvádět do oběhu reprodukční materiál lesních dřevin lesnicky významných druhů a umělých kříženců, určený k obnově lesa a k zalesňování a pro udržování a zvyšování biologické různorodosti lesa včetně genetické různorodosti stromů a pro trvale udržitelné hospodaření v lesích.


Zdroj: ČIŽP
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů