Čtvrtek, 25. dubna 2024

Čtrnáct vraků odtažených z ulic Kroměříže se vydražilo v součtu za 33.500 korun

Čtrnáct vraků odtažených z ulic Kroměříže se vydražilo v součtu za 33.500 korun

Kroměřížská radnice dnes poprvé pořádala dražbu vozidel, která bez platné technické kontroly dlouhodobě stála na parkovištích a v ulicích města. Čtrnáct vraků kupující vydražili v součtu za 33.500 korun. V dnešní tiskové zprávě to uvedl mluvčí radnice Jan Vondrášek.

Podle místostarosty Vratislava Krejčíře (Piráti) je radnice s výsledkem dražby spokojena. "Všechna nabízená vozidla mají nové majitele a město za ně získalo peníze na pokrytí nákladů na odtah, uskladnění a samotnou dražbu," poznamenal Krejčíř.

Do areálu Kroměřížských technických služeb (KTS), kde se dražba konala, přišly asi dvě desítky zájemců. Do samotné dražby se zaregistrovalo 12 lidí. S výjimkou jednoho vozidla, které bylo vydraženo za vyvolávací cenu, se o všechny licitovalo, a prodány tedy byly za vyšší než vyvolávací cenu. "Ta odpovídala stáří a stavu automobilů, pohybovala se od 400 korun do 2000 korun. Nejvíce, 5000 korun, zájemce zaplatil za vůz Peugeot 308. V nabídce byla i vozidla Škoda Felicia, Škoda Octavia, Ford Focus, Ford Mondeo, Peugeot 205, Renault Clio, Fiat Marea či Opel Agila," uvedl Vondrášek.

TIP: Kam s vysloužilým vozidlem (a ještě z a něj dostat peníze) poradí spolehlivě aplikace www.KAMsNIM.cz

Město může dlouhodobě odstavená vozidla z ulic a parkovišť odstraňovat díky novele zákona o pozemních komunikacích. Od roku 2020 zmizela z ulic Kroměříže zhruba stovka vraků. "Každé takové vozidlo blokovalo parkovací místo, které nyní občané mohou využívat," doplnil Krejčíř.

Většinu z vraků odstranili po výzvě z ulic a parkovišť sami provozovatelé, odtaženo bylo v letech 2020 a 2021 podle zástupců města jen 19 vozidel. Prvních 14 z nich se dnes vydražilo. O zbylých pět odtažených vozidel projevili zájem provozovatelé, město proto tato auta do dražby dát nemůže.

Radnice pokračuje v odstraňování vraků z ulic města i letos. "Dosud byly v tomto roce nahlášeny více než dvě desítky vozidel. Šest z nich si odtáhli sami jejich provozovatelé. U tří vozidel bylo zjištěno, že provozovatel zemřel, město tak musí počkat na výsledek dědického řízení. U ostatních automobilů byl provozovatel vyzván k jejich odstranění a nyní město čeká, až uplynou všechny zákonem dané lhůty, aby případně mohlo vozidlo odtáhnout do areálu KTS," uvedl mluvčí.

Provozovatelé odtažených vozidel mají vždy tři měsíce na to, aby si je z areálu KTS vyzvedli. Někteří tak v minulosti učinili a zaplatili technickým službám náklady na odtažení. "Pokud si provozovatel auto nevyzvedne tři měsíce od doručení oznámení, může silniční správní úřad rozhodnout o prodeji vozidla v dražbě," uvedl Vondrášek. V případě, že se auto kvůli nulové hodnotě prodat nepodaří, čeká vrak likvidace.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů