Pátek, 26. dubna 2024

Žáby u Černobylu mají tmavé zbarvení, které pomáhá přežít radiaci

Žáby u Černobylu mají tmavé zbarvení, které pomáhá přežít radiaci

Když se blížíte k jaderné elektrárně Černobyl, začnou detektory radiace hlasitěji pípat, lidí je čím dál méně a žáby jsou mnohem tmavší. Rosničky, které žijí v zóně zamořené po výbuchu této jaderné elektrárny, totiž mají mnohem intenzivnější pigmentaci, která jim nejspíš pomohla přežít v prostředí, kde je zvýšená úroveň radioaktivity. K tomuto závěru dospěli vědci, kteří zkoumali stovky obojživelníků žijících v uzavřené zóně kolem Černobylu a mimo ni, napsal britský list The Times.

Biologové zveřejnili své poznatky ve studii v odborném periodiku Evolutionary Applications, kde napsali, že pigmentace je u žab tím intenzivnější, čím blíže elektrárně žijí. Rosničky, které obvykle mají zelené zbarvení, tak jsou v oblastech s nejvyšší radiací kvůli většímu množství melaninu téměř černé.

"Žáby, které žijí uvnitř uzavřené zóny, mají významně tmavší odstín hřbetní kůže, než ty, které žijí mimo ni," uvedli odborníci.

Upozornili však na to, že barva nekoresponduje se současnou úrovní radiace, která od havárie klesla o několik řádů. Odstín kůže odpovídá situaci, v níž byli předkové současných jedinců před deseti až 15 generacemi. Tehdy podle všeho měly tmavší rosničky větší šanci na přežití, a předaly tak své geny potomkům.

"Je známo, že tmavší zbarvení chrání před radiací tím, že neutralizuje volné radikály a snižuje poškození DNA. Zejména melaninová pigmentace podle všeho zajišťuje ochranu před ionizující radiací," napsali autoři studie.

Tmavší pokožka dokáže člověka chránit před slunečním zářením a má se za to, že stejný efekt má v případě radioaktivního záření po havárii. Po výbuchu v Černobylu tak dokázaly přežít pouze tmavěji zbarvené rosničky.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů