Čtvrtek, 28. března 2024

Nové přírodovědné centrum v Chebu za 35 mil. Kč se otevře koncem listopadu

Nové přírodovědné centrum v Chebu za 35 mil. Kč se otevře koncem listopadu

Nové přírodovědné centrum v areálu Domu dětí a mládeže Sova v Chebu se otevře koncem listopadu. Přístavbu čekají poslední úpravy a vybavení nábytkem, už se do ní stěhují první tropické rostliny. Vzdělávací centrum za 35 milionů korun je nízkonákladové a ekologické. Je vybaveno moderními technologiemi pro vytápění a využití dešťové vody, řekl dnes ČTK ředitel domu dětí Miroslav Šverdík.

Nový objekt s čelně prosklenou střechou je zapuštěn do terénu a byl přistavěn k původnímu objektu stájí. Je v něm tropická část s vnitřním skleníkem, terarijní a botanická sekce, dále výukové místnost a laboratoř. Využívat ho budou dětí v rámci kroužků teraristiky či pěstitelství. Nabídne také výukové programy pro místní školy a školky. Dům dětí v Chebu navštěvuje okolo 2000 dětí.

Přístavba nahradila původní skleníky, které byly nevyhovující a náročné na vytápění. "Budova je stavěna s malými tepelnými ztrátami, takže v podstatě ty energie, které se dávaly pro skleníky, tak by měly stačit na celý objekt," uvedl ředitel. Primárně je objekt vytápěn tepelnými čerpadly a po celé vnitřní ploše je vedeno podlahové vytápění. Pro potřeby skleníku a terárií jsou navíc na střeše umístěny solární panely, které budou zdrojem potřebné elektrické energie. Dům dětí má zatím zafixované ceny energií, takže výrazné zdražení zatím neočekává.

"Hodně vytopí sluníčko. Problém bude spíše v létě se zastiňováním. Když se přesáhne vnitřní teplota, tak by se měla automaticky otevřít okna a měly by se stáhnout rolety. Je tam i meteorologická stanice, takže pokud se zvýší vítr či déšť, tak se zase zatáhnou zpátky," uvedl ředitel.

Dosud byly tropické i subtropické skleníky umístěny v hlavní budově či v provizorních foliovnících. Nyní se i za pomocí dětí stěhují do nového objektu. "Ve velkém skleníku je velký truhlík s 50 tunami zeminy a zde budou citrusy, jako například mandarinky či pomelo. Jsou tu některé původní i třicetileté, ale budou se také pořizovat nové," řekl Šverdík. V objektu budou také terária, akvária a voliéry.

Stavba přírodovědného centra vyšla na 35 milionů korun, jeden milion korun stálo vybavení. Městu se podařilo získat dotaci z Integrovaného regionálního operačního programu ve výši 18 milionů korun. Do budoucna by chtělo vedení domu dětí opravit také venkovní voliéry. Náklady se ale mohou vyšplhat do desítek milionů korun.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů