Čtvrtek, 18. dubna 2024

Francouzská vláda dostala už podruhé rekordní pokuty za znečištění ovzduší

Francouzská vláda dostala už podruhé rekordní pokuty za znečištění ovzduší

Francouzská Státní rada, která slouží mimo jiné jako nejvyšší soud pro správní záležitosti, nařídila státu zaplatit dvě nové pokuty, každou za deset milionů eur (245 milionů Kč). Jsou za to, že stát nezlepšil kvalitu ovzduší ve velkých městech. Vláda už loni dostala pokutu deset milionů eur za to, že se jí nepodařilo dostát závazkům ohledně snížení znečištění vzduchu v některých částech země, připomněly tiskové agentury.

"Opatření přijatá státem dodnes nezaručují, že se kvalita ovzduší zlepší natolik, aby byly co nejrychleji dodrženy limity znečištění," uvedla Státní rada. Peníze podle ní půjdou ekologickým skupinám, které podaly žalobu.

Státní rad také uvedla, že navzdory určitému zlepšení zůstávají čtyři oblasti obzvláště rizikové. Je to Toulouse, Paříž, Lyon a Aix-Marseille.

Státní rada před pěti lety vládě nařídila, aby snížila hladinu oxidu dusného a prachových mikročástic ve 13 oblastech Francie, jelikož tam kvalita vzduchu neodpovídala standardům Evropské unie. Loňská pokuta byla přitom nejvyšší, jakou kdy Státní rada úřadům vyměřila za porušení jejich vlastního nařízení. Jelikož letos dala státu dvě pokuty za deset milionů eur, dohromady jde o rekordní částku.

Francie patří mezi několik členských států Evropské unie, u kterých nejvyšší soud EU v posledních letech zjistil, že porušují unijní normy kvality ovzduší. Brusel odhaduje, že znečištění ovzduší má v Evropě každoročně na svědomí více než 400.000 předčasných úmrtí. Proto tlačí na členy EU, aby dodržovali normy, a podniká právní kroky proti těm, kteří je porušují.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů