Čtvrtek, 28. března 2024

Sedmá generace 5/2022: Poslední první?

Sedmá generace 5/2022: Poslední první?

Jak se daří původním obyvatelům? Kdo jsou lidé Kogi a Wiwa? Čím inspiruje Irokézská konfederace? Jak vypadá autentické Peru a Oaxaca? Vrátí se medvědi? Stačí ženám sebedůvěra? Jak vyhrát energetickou válku s Ruskem? Proč jsou někteří lidé nepoučitelní fakty? Za co se má Kanada obzvlášť stydět? Jak dopadá ,,zdravé" mlsání? Čím zaujme dílo Miloše Šejna? Jak mobilizovat živiny v půdě? Má před sebou lidstvo úžasnou budoucnost? Odpovědi nejen na tyto otázky najdete v novém čísle časopisu Sedmá generace.

V hlavním tématu tentokrát přibližujeme situaci původních obyvatel několika kontinentů. Představíme Pueblany, blokádu Fairy Creek, ugandskou Karamoju, lidi Kogi a Wiwa i roli původních obyvatel v klimatické politice. Přinášíme též esej indiánského náčelníka Orena Lyonse Naslouchání zákonu Přírody a trvající odkaz Irokézské konfederace. Vedle Lyonse pak hovoříme i s etnologem Tomášem Boukalem a půdoznalcem Matthiasem Strahlhoferem. Nikola Benčová si pak při šití tašky uspořádala mysl.
Vydáme se i do horské komunity Parobamba v Peru, do bývalého hornického městečka v mexické Oaxace a prozradíme recept proti energetické chudobě. Nezapomínáme ani na naše mimolidské bližní: František Jelínek se ptá, jestli se k nám vrátí medvědi, Radovan Plášek se vydává za modráskem do přírodní rezervace Losový, mladé reportérky Hana Holbusová a Cintia Izabela Mrvová popisují mimořádné naleziště netopýrů, Mojmír Vlašín rekapituluje kůrovcovou dezinformační kalamitu a Kristýna Čermáková zjišťuje, že pražské komunitní zahrady jsou stále in.
V Kulturní zahradě recenzujeme That Sugar Film a knihy Nad propastí či 27 smrtí Tobyho Obeda. Jiří Zemánek reflektuje epickou báseň Radka Štěpánka Pamatuj na střízlíka a Mariana Arkai pozoruhodné dílo výtvarného umělce Miloše Šejna. Závěr patří prastaré modlitbě lidu Haudenosaunee.
K tomu všemu jako obvykle přidáváme pravidelné sloupky a rubriky: feministickou La Lupu, optimistickou Terrapii, dokumentární Nedej se! či přehledy nových knih, eko-událostí, vašich ohlasů a budoucích akcí.
Seznam všech článků čísla naleznete ZDE. Tištěná verze Sedmé generace je k dostání na jednom z prodejních míst, e-verze pak na Alza.cz, Floowie.com nebo eBux.cz. Všechny informace o předplatném 7.G najdete tady. Děkujeme vám za podporu.
Milostivý podzim přeje
redakce 7.G
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů