Čtvrtek, 25. dubna 2024

Česko je ve skluzu. Krizi může čelit důrazem na udržitelná řešení, shodli se experti

Česko je ve skluzu. Krizi může čelit důrazem na udržitelná řešení, shodli se experti
Česká ekonomika stojí na prahu zásadní transformace směrem k udržitelnosti a nestíhá. Klíčová je proto spolupráce byznysu, finančních institucí a samospráv zejména v oblasti energetiky a stavitelství. Možné cesty ke změně a svoje zkušenosti představilo více než 40 expertů na konferenci Bold Future: Udržitelností k efektivnímu byznysu v úterý 25. října.
Zásadním tématem pro desítky expertů byly výzvy, kterým byznys v současné době čelí, a nutná transformace podnikání i fungování státu a samospráv do udržitelnější podoby. Klíčem je sdílení zkušeností. ,,Přechod k udržitelnosti, který začíná, už zdaleka není pouze ideologický, stává se nutností. Ukázala nám to válka na Ukrajině, když Rusko začalo manipulovat dodávky energií. Nutným a důležitým řešením se ukázaly obnovitelné zdroje energie. Udržitelnost se stává bezpečnostním i ekonomickým tématem," řekl Pavel Franc, CEO expertní skupiny Frank Bold, která konferenci pořádá.
Česká vláda, obyvatelé i sféra byznysu k těmto tématům dosud přistupovali spíše skepticky, a proto je podle ministra pro EU Mikuláše Beka nyní Česko ve skluzu v aktivním přístupu k řešení klimatické krize o celých deset let. ,,Máme za sebou dekádu, kdy jsme pod záminkou toho, že nám přírodní podmínky v ČR nikdy nedovolí pokrývat sto procent energetických potřeb z obnovitelných zdrojů, pro jistotu nebudovali žádné. Ztráceli jsme čas ideologickými spory, které z pohledu zbytku Evropy vypadaly bizarně," uvedl Bek, který celou konferenci Bold Future uvedl.
Přesto mohou už dnes některá města či investoři představit svoje projekty a kroky, které podnikají směrem k většímu využití obnovitelných zdrojů a řešení energetické krize. ,,Město ani stát to sám, bez vhledu a investic byznysového sektoru, nezvládne. V Brně jsme vytvořili systém pobídek pro spolupráci města a byznysu. Česká republika stojí před tím, aby dokázala významným způsobem proměnit přístup ke spotřebě energií v různých segmentech. I v tomto případě je proto nutný partnerský přístup pro spolupráci státu a soukromého sektoru," řekl na konferenci kandidát na ministra životního prostředí Petr Hladík.
Podle Radka Špicara, místopředsedy Svazu průmyslu a obchodu, který vystoupil v panelové debatě o udržitelném podnikání, by však byl omyl domnívat se, že transformaci dosud velké firmy zcela ignorovaly. ,,Toto téma se v průmyslu neobjevilo až v souvislosti s válkou na Ukrajině. Už několik let nás k němu tlačí Evropská unie i snaha o úspory. Problém je ale v tom, že často neexistují nové technologie, které by firmy mohly využívat," upřesnil.
Jedním z hlavním témat konference byla nová ESG legislativa a povinnosti firem v oblasti reportování dat o udržitelnosti. Právě tato data jsou čím dál tím důležitější pro efektivnější management a získání financování.,,Nikdo nechce spotřebovávat více zdrojů, než skutečně potřebuje - více vody, energií nebo najet více kilometrů. Udržitelnost je především o nakládání se zdroji, čím efektivněji je využíváte a reportujete o nich, tím lepší budete mít reputaci, rating a financování," uvedl Raúl García Rodríguez, sustainability leader pro Česko a Slovensko ve společnosti Deloitte.
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů