Pátek, 26. dubna 2024

Energetická krize nás musí pohnout ke změně ohledně klimatu, řekla šéfka EK

Energetická krize nás musí pohnout ke změně ohledně klimatu, řekla šéfka EK

Energetická krize, kterou Evropa zažívá po ruské invazi na Ukrajinu, musí být v boji proti změnám klimatu cestou k systémové změně ohledně zdrojů energie. Na klimatické konferenci OSN to řekla předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová. Ve svém projevu také naléhala, aby bohaté státy poskytly pomoc chudším zemím, které se s dopady klimatických změn těžce potýkají.

"Globální krize kolem fosilních paliv musí přinést zvrat. Takže se nevydávejme cestou do pekel, ale pojďme si zasloužit lístek do nebe," řekla šéfka komise s odkazem na pondělní burcující projev generálního tajemníka OSN Antónia Guterrese, který řekl, že svět se kvůli rostoucím emisím řítí do "klimatického pekla".

Jedním z nejdůležitějších úkolů podle ní je, aby bohaté státy s dostatkem finančních prostředků podpořily ty chudší. "Evropský tým zvyšuje úsilí... navzdory covidu, navzdory ruské válce," uvedla von der Leyenová. Loni podle ní sedmadvacítka poskytla rozvojovým zemím na boj s klimatickými změnami 23 miliard eur (560 miliard Kč).

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů