Čtvrtek, 25. dubna 2024

Počet lobbistů hájících zájmy průmyslu na konferenci o klimatu stoupl o čtvrtinu

Počet lobbistů hájících zájmy průmyslu na konferenci o klimatu stoupl o čtvrtinu

Na konferenci OSN o změnách klimatu COP27 v egyptském Šarm aš-Šajchu je letos oproti minulému ročníku o 25 procent více lobbistů, kteří hájí zájmy ropného a plynárenského průmyslu. Celkem 600 lobbistů počtem převyšuje zástupce všech zemí a komunit, na které má klimatická krize největší dopad, informoval dnes list The Guardian.

Tito lobbisté, které v seznamu účastníků konference identifikovala nezisková organizace Global Witness, mají na jednáních větší vliv než komunity původních obyvatel nebo delegace afrických zemí, tvrdí například skupina Kick Big Polluters out. Ta vede kampaň proti fosilnímu lobby na jednáních o změnách klimatu.

Vliv zájmů ropného a plynárenského průmyslu na setkáních týkajících se klimatické krize v posledních letech rostl. "Přestože mnoho environmentálních skupin doufá, že přivést soukromé zájmy k jednáním o opuštění fosilních paliv může být výhodné, je tu riziko, že tyto přínosy převáží velikost delegací, a panuje podezření, že lobbisté se jednání účastní primárně proto, aby zpomalili jejich průběh, spíš než aby omezili svůj vlastní průmysl," píše list The Guardian.

Koalice skupin občanské společnosti v nedávném vyjádření vůči organizátorům konference COP zdůraznila, že pokud budou mít lobbisté prosazující zájmy největších znečišťovatelů i nadále neomezený přístup k vytváření politik, snaha o řešení klimatické krize bude i nadále selhávat.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů