Čtvrtek, 25. dubna 2024

RPG Recycling je novým členem České asociace odpadového hospodářství

RPG Recycling je novým členem České asociace odpadového hospodářství

Členská základna ČAOH se nově rozšířila o uherskobrodskou společnost RPG Recycling s.r.o., která má mnohaleté zkušeností se sběrem, svozem a následným materiálovým využitím pneumatik a jejich přepracováním na pryžový SBR granulát.

Členskou základnu asociace tvoří přes 90 společností. Jsou zde firmy z celého spektra způsobů nakládání s odpady. ČAOH je mimo jiné svaz sdružující dohromady společnosti s největšími kapacitami recyklačních technologií v České republice. Právě důraz na šetrnější a efektivnější zužitkování zdrojů zachovávající hodnotu již existujících materiálů, stejně jako technologický vyspělé způsoby nakládání s odpady podporující přechod směrem k oběhovému hospodářství, jsou významnou hodnotou v rámci ČAOH.

Společnost RPG Recycling s.r.o. patří svou činností mezi největší zpracovatele pneumatik v České republice s přesahem i na zahraniční trhy. O tom, co RPG Recycling dělá a kam se chce dále ubírat, hovořil Petr Havelka, výkonný ředitel ČAOH s obchodním ředitelem společnosti Jakubem Bělíkem.

auto

Pane Bělíku, jak dlouho působí RPG Recycling na trhu v České republice, jak dlouho se pneumatikám věnujete?

Tradice zpracování pneumatik v Uherském Brodě se datuje již od devadesátých let minulého století. Provozovnu pak v roce 2007 zakoupila společnost Kovosteel, s.r.o., která tím rozšířila svou činnost o zpracování a recyklaci pneumatik. Následně došlo v roce 2011 k transformaci divize společnosti Kovosteel v Uherském Brodě na samostatný právní subjekt RPG Recycling, s.r.o.

Můžete nám přiblížit více, čemu všemu se vaše společnost věnuje?

V PRG Recycling jsme připraveni zajistit komplexní službu zpětného odběru pneumatik zahrnující sběr, svoz a recyklaci pneumatik (odpadu s katalogovým číslem 16 01 03) z území celé České republiky. Jako součást této služby zajišťujeme i evidenci o provedených odběrech pneumatik. Zpracováváme rovněž pneumatiky zpětně odebrané v kolektivním systému, který zajišťuje společnost ELT Management Company Czech Republic (Eltma). Stejnou službu jsme připraveni poskytnout také zákazníkům na Slovensku dle platné slovenské legislativy. V obou státech máme v poskytování této služby několikaleté zkušenosti.

Službu sběru a svozu s následným ekologickým odstraněním pneumatik nabízíme fyzickým či právnickým osobám uvádějícím na český trh pneumatiky. Může jít o výrobce či dovozce pneumatik, automobilů, motocyklů a jiných strojů disponujících pneumatikami, nebo protektorovací závod, aj., kteří mají ze zákona o odpadech povinnost zajistit nakládání s těmito výrobky po ukončení jejich životnosti. Tyto služby nabízíme i fyzickým či právnickým osobám, u nichž se pneumatiky objeví v rámci jejich hospodářské činnosti (obce, města, technické služby, autovrakoviště, subjekty podnikající v oblasti odpadů atd.).

Kolik pneumatik dokáže vaše firma ročně zpracovat? A co s nimi vlastně děláte?

Za období roku 2020 se v rámci RPG zobchodovalo kolem 38 000 tun pneumatik, přičemž asi 22 tis. tun prošlo recyklační linkou. Z tohoto množství se vyrobil rekordní objem granulátu pro další využití - celkem přes 15 000 tun. V současné době jsme schopni recyklovat pneumatiky osobní, nákladní, traktorové a dokonce jako jediní v rámci ČR a SR - i nadrozměrné.

Naší primární činností je ekologicky zpracovat ojeté, nepotřebné či nové vadné pneumatiky na pryžový granulát. Ten se hojně využívá pro výstavbu sportovišť: na fotbalových hřištích, sportovních površích, dětských hřištích, fitness centrech, střelnicích apod. Lze použít i jako součást asfaltových směsí do silnic, a v neposlední řadě ve stavebnictví a průmyslu (více www.gelpo.cz).

stroj

Má vaše firma nějaké moderní technologie pro recyklaci odpadů srovnatelné se západní Evropou?

V minulých letech jsme narazili na mezery v odpadovém hospodářství ČR. Problematika nakládání a materiálového zpracování rozměrných pneumatik tady nebyla nikterak řešena. Z toho důvodu naše společnost zrealizovala v letech 2016 - 2020 projekt spolufinancovaný Evropskou unií. Projekt se týkal právě recyklace nadrozměrných pneumatik o průměru až 200 cm. Byly pořízeny moderní inovativní technologie jako trhačka patních lan, řezačka, hydraulická manipulační ruka, drtič pneumatik, dopravníkový pás a vysokozdvižný vozík. Ty umožnily použit vstupní materiál větších rozměrů a jejich daleko efektivnější zpracování. Ekologické odstranění pneumatik usnadnilo nejen přeměnu odpadních surovin na druhotné suroviny, ale zároveň při tom došlo ke snížení emisí CO2 (v období 2016 - 2020 šlo celkem o 13,13 tun) a k úsporám energie (snížení paliv o 5000 l nafty/ rok).

Zavedením nových technologií a jejich napojením na recyklační linku došlo k posílení vnitřní efektivity společnosti a její konkurenceschopnosti. Vytvořili jsem tím také tři pracovní místa a zároveň se realizací projektu navýšil obrat společnosti o 11,5 %.

6ddf1514db2e56146503e0cdee472817

Co vás přivedlo do ČAOH, tedy po bok dalších odpadových a recyklačních firem?

Jakožto zástupci zpracovatelského a recyklačního průmyslu se v praxi setkáváme s řadou komplikujících problémů, které vyplývají z nastavení současné legislativy. Víme, že ČAOH je v oblasti zpětné vazby z praxe, kterou poskytuje státu i další odborné veřejnosti, velmi aktivní. To je důležité, protože každodenní praxe přináší řadu problémů k řešení a víme, že firmy v ČAOH jsou tak říkajíc v centru dění. Dlouhodobě sledujeme web ČAOH a věcí, které se zde řeší, je skutečně mnoho. Záleží nám na dalším vývoji legislativy oběhového hospodářství, nechceme se jen vést, chceme se připojit k těm aktivním. Proto je pro nás vstup do ČAOH důležitý.

Ve vztahu k samotné recyklaci, která je pro nás zásadní, chceme prosazovat vytváření podmínek pro rozvoj trhu s recyklovanými materiály, podpořit osvětu veřejnosti a firem v opětovném využití odpadů a v možnostech využití recyklátů. Uvědomujeme si, že by zde měl sehrát svou úlohu i stát a s pomocí stimulace trhu či dalších podpůrných programů chceme navýšit využívání výrobků s podílem recyklátů.

Zdroj: Česká asociace odpadového hospodářství a RPG Recycling, s.r.o.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů