Pátek, 29. března 2024

Česko zvažuje kandidaturu na pořádání klimatického summitu COP29

Česko zvažuje kandidaturu na pořádání klimatického summitu COP29

Česká republika zvažuje, že se bude ucházet o pořádání klimatického summitu COP29 v roce 2024. O status pořadatelské země by v případě kandidatury soutěžila s několika dalšími zeměmi. Agentuře Reuters to dnes řekl vládní zmocněnec pro mezinárodní jednání o životním prostředí Jan Dusík, který v Egyptě vede českou předsednickou delegaci na COP27.

"Při zvažování možného hostitelství bereme v úvahu jak logistické a finanční výzvy pro hostitelskou zemi, tak i naše zkušenosti s energetickou transformací a dekarbonizací," uvedl Dusík v písemném prohlášení. Česko se podle něj zatím nerozhodlo, zda se o pořádání akce bude ucházet, a zváží i možnost podání společné nabídky s jinou zemí z východní Evropy.

Bulharsko se již vyjádřilo, že je ochotné hostit celosvětové jednání o klimatu. Podle Dusíka projevilo zájem o pořádání nebo spolupořádání několik zemí z regionu.

Každoroční konference COP přitahují desítky tisíc delegátů a jsou místem, kde téměř všechny země světa jednají o tom, jak odvrátit katastrofální změny klimatu, a hodnotí dosavadní pokrok v tomto úsilí.

COP27 začal 6. listopadu v egyptském přímořském letovisku Šarm aš-Šajch, kde se koná do 18. listopadu. Zástupci přibližně 200 zemí tu dva týdny diskutují o tom, jak omezit globální oteplování.

Pořádání klimatické konference může hostitelské zemi přinést určitou mezinárodní prestiž a příjmy z cestovního ruchu, ale také intenzivní pozornost médií, vysoké náklady a logistické problémy, uvedla agentura Reuters.

Výsledkem konference, kterou v roce 2015 hostila Francie, byla přelomová Pařížská dohoda o změně klimatu, na níž se země dohodly, že se pokusí omezit globální oteplování na 1,5 stupně Celsia oproti předindustriální úrovni. Tato dohoda od té doby slouží jako vodítko pro politiky vlád v oblasti snižování emisí - ačkoli mnohé z nich stále nedosahují stanovených cílů.

Právo pořádat konferenci se má střídat mezi pěti světovými regiony. Za hostitele COP28 byly vybrány Spojené arabské emiráty.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů