Středa, 24. dubna 2024

Ústí nad Labem plánuje po letech zavést poplatek za odpad

Ústí nad Labem plánuje po letech zavést poplatek za odpad

Ústí nad Labem chce po letech zavést poplatek za komunální odpad. Nová vyhláška, kterou budou v pondělí projednávat zastupitelé, počítá s ročním poplatkem 720 korun za osobu. Opoziční hnutí Ústecké fórum občanů (UFO) kdysi poplatek zrušilo a s jeho znovuzavedením nesouhlasí. Jeho zástupci to dnes uvedli v tiskové zprávě.

Vedení Ústí nad Labem tvoří hnutí ANO, koalice SPD s Trikolorou a dva nezávislí zastupitelé Věra Nechybová (dříve UFO) a Pavel Tošovský (dříve ODS). "Právě naše hnutí UFO tento poplatek z mnoha důvodů zrušilo. Dokonce to za nás tehdy předkládala nynější náměstkyně Nechybová. Nejen ona asi už zapomněla, jaká byla historie. Poplatek zrušila ODS, protože zvýšila daň z nemovitostí, následně jej ale znovu zavedla. Výběr poplatků byl ale neekonomický. Chroničtí neplatiči ho stejně neuhradili, což činilo skoro třetinu výběru, a aparát na vymáhání stál ročně osm milionů korun. My to brali jako podvod na občany města, a proto jsme poplatek zrušili," připomněl předseda hnutí UFO Jiří Madar. Pro jeho zrušení tehdy podle něj hlasovali také zástupci ODS.

Hnutí UFO zavedení poplatku v pondělí nepodpoří zejména kvůli tomu, že se lidé potýkají se zdražováním zaviněným inflací a energetickou krizí. Maximální poplatek může činit 1200 korun, v důvodové zprávě stojí, že částka 720 korun je kompromisem a snahou alespoň o částečné pokrytí výdajů spojených se svozem a likvidací komunálního odpadu. Město podle dokumentu zohlednilo při stanovení výše poplatku i sociální situaci občanů. Takto nastavená částka by pro poplatníky neměla být podle listu finančně příliš zatěžující. Se zavedením poplatku se počítá od 1. ledna 2023. Město by si mělo přijít na 32 milionů korun.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů