Čtvrtek, 25. dubna 2024

Karlovarský kraj chce obnovit přírodní rezervaci s rašeliništi u Nejdku

Karlovarský kraj chce obnovit přírodní rezervaci s rašeliništi u Nejdku

Karlovarský kraj chce upravit přírodní rezervaci Oceán mezi Perninkem, Merklínem a Nejdkem. Jde o cenné území s komplexem rašelinišť, která tvoří přirozené jádro krušnohorských mokřadů. Na zásahy v území rezervace chce kraj získat dotaci z Operačního programu Životní prostředí, informoval dnes ČTK náměstek hejtmana Karel Jakobec (ODS)

Přírodní rezervace v minulých letech postupně zarůstala a plocha přírodního rašeliniště se zmenšovala. Kolem rezervace se vytvořil systém melioračních příkopů. Změny vodního režimu pak pravděpodobně nastartovaly proces masivního zarůstání celé plochy keřovitými borovicemi. "V současnosti jen kolem deseti procent plochy představuje zbytky funkčního rašeliniště. Naším cílem bude zvětšení výměry této plochy alespoň na 40 procent. Díky tomu se budou moci zachovat a rozvíjet biotopy, které je třeba ochránit," uvedl Jakobec.

Opatření, která kraj plánuje, spočívají v probírkách borovice kleče, v obnově vodního režimu prostřednictvím výstavby hrázek na melioračních příkopech, případně ve vybudování dalších podpůrných prvků zaměřených na obnovu a ochranu biotopu.

V Karlovarském kraji je 51 menších zvláště chráněných území, o něž krajská samospráva pečuje. Získání dotace z Operačního programu Životní prostředí je jedním ze způsobů, jak by šlo náklady na tuto péči významně snížit. V minulých letech díky tomuto programu získal kraj dotaci na úpravy v evropsky významných lokalitách Borecké rybníky v Ostrově a Vladař u Žlutic za 3,2 milionu korun.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů