Pátek, 29. března 2024

Politici na COP27 dál hledají shodu na ochraně klimatu, jednání se asi protáhnou

Politici na COP27 dál hledají shodu na ochraně klimatu, jednání se asi protáhnou

Krátce před plánovaným koncem konference OSN o změnách klimatu COP27 v Egyptě obdrželi zástupci přibližně 200 zemí první návrh podoby závěrečné deklarace. Desetistránkový dokument, který dnes ráno nabídli egyptští pořadatelé, vyzývá k postupnému ukončení využívání uhlí. Nereaguje ale na požadavek některých zemí a klimatických aktivistů na postupné ukončení těžby ropy a zemního plynu. Stále nevyřešená je také otázka zřízení fondu, který by chudým zemím kompenzoval škody způsobené změnou klimatu, píše agentura DPA.

Představitelé Evropské unie v noci na dnešek zveřejnili návrh na fungování speciálního fondu financovaného bohatšími zeměmi. Ten by měl kompenzovat škody z přírodních katastrof, které změny klimatu zhoršují.

Místopředseda Evropské komise Frans Timmermans dnes uvedl, že chce ukázat ochotu ke kompromisu a "stavět mosty" v bouřlivé debatě o kompenzacích a doufá, že protistrana vstřícnost ocení. Plán se musí zaměřit na nejzranitelnější země a brát v potaz aktuální ekonomické podmínky, řekl Timmermans. Kompenzace přitom nejsou preferovaným řešením EU, poznamenává DPA.

Pákistánská ministryně pro klimatickou změnu Sherry Rehmanová, která aktuálně předsedá vlivné vyjednávací skupině G77, a také Čína označily unijní návrh za přijatelný "s několika úpravami, které jsme již navrhli". Jednání o nich dále pokračují, píše agentura AFP.

Německá ministryně zahraničí Annalena Baerbocková návrh na zřízení fondu označila za "velký krok" v jednání. Průmyslové země podle ní nesou odpovědnost za vybudování blahobytu používáním fosilních zdrojů, ale teď je čas převzít odpovědnost i za budoucnost. Jedním z cílů setkání v Egyptě je přimět Čínu, aby kompenzační fond rovněž podpořila, uvedla Baerbocková podle agentury AP.

"Musíme vést vážnou debatu o rozšíření počtu přispěvatelů do fondu," řekl deníku The Guardian také kanadský ministr životního prostředí Steven Guilbeault. Přispívat by podle něj měla Čína, ale též Spojené Arabské emiráty, Katar nebo Saúdská Arábie.

Prezident zasedání COP27 a zároveň egyptský ministr zahraničí Samí Šukrí dnes odpoledne oznámil, že konference potrvá do soboty. "Jsem rozhodnutý konferenci ukončit zítra (v sobotu)," uvedl podle AFP Šukrí a vyzval všechny strany k "zařazení vyšší rychlosti vyjednávání". "Nadále mě znepokojuje, kolik je dosud nevyřešených otázek, zejména stran financí, snižování emisí (skleníkových plynů), ztrát a škod," uvedl Šukrí.

Zasedání COP27 v Šarm aš-Šajchu s přibližně 34.000 účastníky mělo podle plánu končit již dnes. Podle členů německé vlády se ale setkání nejspíš protáhne nejméně do soboty, píše agentura DPA. "Zabalila jsem si kufr na celý víkend," řekla Baerbocková německé televizi a v podobném duchu se vyjádřili i další účastníci.

Podle statistik klimatického portálu Carbon Brief neskončila za posledních 20 let ani jedna konference o klimatu včas. OSN ve čtvrtek večer uvedla, že jídlo a doprava na konferenci jsou zajištěny až do nedělního večera.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů