Čtvrtek, 28. března 2024

Poplatky za komunální odpad se v Chrudimi příští rok skokově zvýší

Poplatky za komunální odpad se v Chrudimi příští rok skokově zvýší

Poplatky za komunální odpad se v Chrudimi příští rok skokově zvýší. Zatímco letos lidé platili za osobu 600 korun za rok, v roce 2023 to bude 1000 korun. Úpravu vyhlášky budou ještě schvalovat zastupitelé. Předchozích deset let se poplatek nezvyšoval, řekl dnes novinářům místostarosta Petr Lichtenberg (Chrudimáci).

"V minulém čtyřletém období jsme to přes tlaky udrželi, ale stalo se to neúnosné. Novinkou je, že občané budou mít možnost zaplatit tento poplatek ve dvou splátkách, jednu polovinu do 31. května a druhou do 30. září," uvedl Lichtenberg. Město loni doplácelo na systém odpadového hospodářství zhruba osm milionů korun, letos bude částka ještě vyšší.

V Chrudimi se také zruší výjimka pro majitele bytových a rodinných domů. Ti dosud platili za odpad jen za jednu bytovou jednotku. "Stávalo se, že v objektech majitelé měli nájemníky a ti neměli povinnost platit. Produkovali odpad a město jim to zdarma vyváželo," řekl uvolněný radní Aleš Nunvář (Piráti). Nově se bude vybírat poplatek za každou bytovou jednotku, podle zjištění radnice jich tak přibude několik stovek. Přesto bude finanční bilance likvidace odpadů ztrátová, k jejímu vyrovnání by poplatek příští rok musel činit až 1500 korun.

Ani vyšší platby nepokryjí městu všechny náklady na systém odpadového hospodářství. "Město si kompletně hradí svoz bioodpadu, aniž by se na tom občané podíleli. Také svoz košů a úklid černých skládek jde za městem," uvedl místostarosta Zdeněk Kolář (ANO).

V Chrudimi se vloni a letos mírně snižovalo množství směsného odpadu na osobu ukládaného na skládku, zčásti i vlivem zavedení sběru bioodpadu. Díky tomu město neplatilo vyšší poplatky za skládkování. Příští rok by se proto podle Koláře měly zavést další úpravy odpadového hospodářství.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů