Pátek, 19. dubna 2024

Světové finále ENERGY GLOBE WORLD AWARD se blíží. O vítězství bude bojovat i český biotechnologický start-up Myco!

Světové finále ENERGY GLOBE WORLD AWARD se blíží. O vítězství bude bojovat i český biotechnologický start-up Myco!

Už ve středu 30. listopadu proběhne světové finále 23. ročníku nejrenomovanější ekologické soutěže Energy Globe World Award. Proč si nenechat ujít jeho živý stream plný zajímavých projektů a významných osobností? Fandit totiž můžete i českému start-upu Myco, který uspěl v obrovské konkurenci 180 projektů a stal se jedním z 15 celosvětových finalistů.

Celosvětová tradiční ekologická soutěž Energy Globe World Award má 5 kategorií - Země, Oheň, Voda, Vzduch a speciální kategorii Mládež. A právě v kategorii Země máme letos své ,,české želízko" v podobě biotechnologického start-upu Myco. Čím je český projekt speciální?
Myco se rozhodlo bojovat proti jednorázovým obalovým plastům a často používanému pěnovému polystyrenu. Vyvíjí a vyrábí totiž vlastní 100% přírodní a funkční materiály z houbového mycelia a odpadů zemědělského a dřevozpracujícího průmyslu, které jsou kompostovatelné a nenáročné na výrobu. Navíc se při výrobě nepoužívají škodlivé chemikálie ani nevzniká další odpad.
,,Náš projekt mě hodně baví čistě pro mechanické vlastnosti výrobků. Spolupracujeme například s internetovou pohřební službou, pro kterou děláme urnu. Pracujeme také na dřevotřískové desce nebo izolaci, což je super. Jinak vyrábíme především obaly nahrazující pěnový polystyren," říká ředitel Myco David Minařík.
V kategorii Země se Myco o přízeň poroty utká se dvěma dalšími projekty. Indický projekt bojuje proti pálení strništ' rýže po sklizni. Při něm dochází k odumírání živin, mikrobů a uvolňování obrovského množství CO2. S pomocí s bioenzymu zahájí efektivní proces rozkladu strniště. Druhý projekt pochází od nadace Green Ethopia Foundation a zabývá se úspěšným zalesňováním etiopských hor a kopců. Jeho výsledkem je funkční zavlažování v nížinách.
Důvodů, proč 30. listopadu na www.energyglobe.info sledovat živý stream světového finále Energy Globe z Vídně je hned několik. Kromě podpory českého projektu Myco můžete vidět také panelovou diskuzi ,,Yes, we can! A positive, sustainable look into our future", které se zúčastní i držitel Nobelovy ceny Prof. Mohan Munasinghe - odborník na udržitelný rozvoj, změnu klimatu, energetiku, životní prostředí a městskou infrastrukturu. A poté na vás už bude čekat slavnostní galavečer, v rámci kterého uvidíte i krátký film ,,Energy Globe, World Award for Sustainability" a představení všech kategorií i soutěžících projektů, které budou bojovat o vítězství.
Prestižní soutěž Energy Globe World Award svou tradici zahájila už v roce 1998, od kdy podporuje a představuje inovativní a udržitelné projekty z celého světa globálnímu publiku. Jen do dnešního dne databáze soutěže čítá více než 20 000 ekologických počinů, které byly úspěšně realizovány po celém světě. V České republice ji pořádá už od roku 2008 společnost E.ON.
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů