Sobota, 20. dubna 2024

Autovrak je nebezpečný odpad a jeho likvidace má přesná pravidla

Autovrak je nebezpečný odpad a jeho likvidace má přesná pravidla

Česká inspekce životního prostředí uložila pokutu 160 tisíc korun fyzické osobě oprávněné k podnikání, která jako provozovatel autovrakoviště umístěném na pozemcích v k.ú. Kostelec nad Orlicí postupovala v rozporu s platným provozním řádem schváleným rozhodnutím příslušného krajského úřadu. Podnikatel prokazatelně nakládal s 93 autovraky mimo místa určená tímto provozním řádem v dubnu roku 2022, kdy v zařízení inspekce odhalila i autovraky přijaté již v roce 2018. Výše popsaným jednáním došlo k překročení stanovené kapacity zařízení.

Většina autovraků (odpad kategorie nebezpečný) byla na vrakovišti umístěna bez jakéhokoli zabezpečení proti vstupu nepovolaných osob. Žádná z ploch, na kterých se vozidla s ukončenou životností nacházela v rozporu s provozním řádem, nebyla vodohospodářsky zabezpečena a pod těmito vozidly nebyly umístěny ani záchytné vaničky pro případný únik provozních kapalin. ,,Nerespektování provozních podmínek stanovených provozním řádem výrazně zvyšovalo riziko ohrožení životního prostředí a ve svém důsledku mohlo vést až k poškození jeho jednotlivých složek," uvedl ředitel oblastního inspektorátu v Hradci Králové Lukáš Trávníček.

TIP: Kam správně s vysloužilými vozidly poradí aplikace KAMsNIM.cz

Kromě výše zmíněného královehradečtí inspektoři na místě odhalili několik dalších pochybení: nevedení provozního deníku zařízení, nevedení řádné průběžné evidence o odpadech a u autovraků před jejich předáním konečnému zpracovateli nebyl zničen VIN kód. Na informační ceduli zařízení navíc nebyly uvedeny veškeré požadované údaje. Podnikatel nezajistil, aby byly nebezpečné odpady označeny v souladu se zákonem o odpadech a nevkládal dálkovým přístupem do informačního systému MA ISOH* fotodokumentaci přijímaných autovraků ve stanoveném časovém rozsahu.

Provozovatel autovrakoviště se proti rozhodnutí inspekce neodvolal a rozhodnutí tak nabylo dne 9. září 2022 právní moci.

* MA ISOH - Autovraky Informačního systému odpadového hospodářství - je on-line informační systém pro evidenci vybraných vozidel s ukončenou životností (autovraků) a vychází z požadavků vyhlášky č. 345/2021 Sb., o podrobnostech nakládání s vozidly s ukončenou životností, v platném znění. Do informačního systému lze nahlédnout a zkontrolovat, zdali je vozidlo nebo potvrzení, které zpracovatel autovraků vydal, evidováno v databázi ekologicky odstraněných vozidel.

Zdroj: ČIŽP

Fotogalerie

Přeplněné a nezabezpečené autovrakoviště v hledáčku inspektorů ČIŽP
Přeplněné a nezabezpečené autovrakoviště v hledáčku inspektorů ČIŽP

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů