Čtvrtek, 25. dubna 2024

Ekologičtí aktivisté v Miláně polili operní dům La Scala barvou

Ekologičtí aktivisté v Miláně polili operní dům La Scala barvou

Ekologičtí aktivisté dnes v Miláně polili modrou a růžovou barvou zeď u vchodu do operního domu La Scala, který dnes večer zahajuje novou sezonu. Informuje o tom agentura ANSA. Podle ní policie zadržela pět lidí ze skupiny Ultima Generazione (Poslední generace).

"Poslední generace - žádný plyn, žádné uhlí," stálo podle ANSA na transparentu, který mladí lidé před budovu jednoho z nejslavnějších operních domů světa přinesli. Policie je zadržela a odvezla na stanici k sepsání protokolu.

Okamžitě poté zaměstnanci opery a technických služeb města zahájili čištění stěny budovy, v níž se dnes večer uskuteční slavnostní zahájení sezony, což je jedna z největších kulturních událostí roku v Itálii. Prvním představením bude ruská opera Boris Godunov a zúčastní se ho i italský prezident Sergio Mattarella, premiérka Giorgia Meloniová či šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová.

Právě kvůli účasti krajně pravicové premiérky Meloniové na večerním představení, které bude v přímém přenosu vysílat italská televize a několik dalších stanic v řadě zemí, včetně Česka, se dnes v Miláně má konat několik demonstrací. Například místní radikální levice bude protestovat proti vládě a růstu cen i uspořádáním "chudé večeře při svíčkách".

Hnutí Poslední generace se snaží přimět světové lídry k intenzivnějšímu boji proti změnám klimatu, volí pro to ale kontroverzní způsoby, jako například blokování silnic a dálnic či lití barev či polévek na slavné obrazy v evropských galeriích.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů