Pátek, 26. dubna 2024

Ostravští celníci odhalili nelegální preparátorskou dílnu

Ostravští celníci odhalili nelegální preparátorskou dílnu

Ostravští celníci odhalili nelegální preparátorskou dílnu na zpracování uhynulých chráněných živočichů. Při prohlídkách u tří podezřelých osob zajistili stovky zvířat s různým stupněm ochrany. Byl mezi nimi například i medvěd či rys patřící mezi nejohroženější druhy, se kterými je mezinárodní obchod zakázán. ČTK to dnes řekla tisková mluvčí Generálního ředitelství cel Martina Kaňková.

Celníci počátkem listopadu provedli šest domovních prohlídek a čtyři prohlídky jiných prostor. "U osob zajistili celkem 247 uhynulých exemplářů neoprávněně držených 105 druhů živočichů v různém stadiu preparátorského zpracování," řekla Kaňková.

Z celkového zajištěného množství bylo 131 exemplářů chráněno podle zákona o ochraně přírody a jsou zařazeny na seznam zvláště chráněných druhů. Osm z nich je kriticky ohrožených, 55 silně ohrožených živočichů, 68 ohrožených živočichů. "Některé uhynulé exempláře jsou zařazeny na seznamu CITES, a patří tak mezi nejvíce ohrožené druhy, se kterými je mezinárodní obchod zakázán," řekla Kaňková.

Šlo podle ní například o rysa ostrovida a medvěda hnědého. Dále to byla vydra říční, výr velký, jestřáb lesní, sova pálená, včelojed lesní, kalous ušatý, krahujec obecný. Podle celníků byly zajištěny i exempláře exotických druhů jako krajta, leguán, varan, zoborožec. "Hlavní podezřelý byl v roce 2019 za stejnou trestnou činnost odsouzen k podmíněnému trestu v délce 36 měsíců, tedy svým jednáním mařil výkon úředního rozhodnutí," řekla mluvčí.

V souvislosti s neoprávněným nakládáním s chráněnými živočichy kriminalisté obvinili tři lidi. Hrozí jim až tři roky vězení.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů