Čtvrtek, 18. dubna 2024

Případ otravy řeky Bečvy začne vsetínský soud projednávat na konci ledna

Případ otravy řeky Bečvy začne vsetínský soud projednávat na konci ledna

Případ otravy řeky Bečvy začne vsetínský okresní soud projednávat 30. ledna příštího roku. Na hlavní líčení si vyčlenil 39 jednacích dní, nařízené je do prosince 2023, zjistila dnes ČTK z informací uvedených v justiční databázi. Podle předsedy vsetínského soudu Pavla Kotradyho je líčení nařízeno na tolik dní kvůli řadě svědků, brzké vynesení rozsudku neočekává. Obžalobě v případu čelí společnost Energoaqua z Rožnova pod Radhoštěm na Vsetínsku a její ředitel Oldřich Havelka.

Ekologická havárie, kterou 20. září 2020 způsobily podle České inspekce životního prostředí kyanidy, postihla Bečvu v úseku pod Valašským Meziříčím na Vsetínsku až po Přerov. Jedovaté látky podle odborníků poškodily biotop a podmínky pro všechny na vodu vázané organismy asi na 40 kilometrech toku.

Případem se bude zabývat trestní senát v čele se soudkyní Ludmilou Gerlovou. Vzhledem k rozsahu kauzy bylo podle Kotradyho hlavní líčení nařízeno na tolik dní. "Je tam celá řada svědků. Soudkyně dopředu ještě neví, jestli a v jakém rozsahu bude nutné všechny vyslýchat. Jestli budou strany souhlasit s tím, že by přečetla jejich výpovědi z přípravného řízení, nebo jestli nebudou souhlasit se čtením. Od toho se to odvíjí," řekl dnes ČTK Kotrady.

Brzké vynesení rozsudku neočekává. "Soudkyně nařídila tolik hlavních líčení dopředu, aby si všechny strany tyto termíny rezervovaly a měla zajištěno, že se nebudou omlouvat. To ale samozřejmě neznamená, že by nutně všechny termíny vyčerpala," uvedl Kotrady. Zcela vyloučena podle něj naopak není ani možnost, že by jednacích dní ještě mohlo přibýt. Vyjádření Havelky ČTK zjišťuje.

Firma a Havelka jsou podle dostupných informací obžalovaní z poškození a ohrožení životního prostředí a neoprávněného nakládání s chráněnými volně žijícími živočichy a planě rostoucími rostlinami. Havelkovi hrozí až pětileté vězení, společnosti zákaz činnosti a peněžitý trest.

Energoaqua spravuje tovární areál bývalé rožnovské Tesly. Zajišťuje v něm i čištění odpadních vod. Z areálu odcházejí kanálem, který ve Valašském Meziříčí ústí do Bečvy. Policie, která se opírá i o posudek znalce Jiřího Klicpery, dospěla k závěru, že se kyanidy do řeky dostaly právě tímto kanálem. Zástupci obžalované firmy to odmítají. Tvrdí, že první ryby začaly hynout zhruba 3,5 kilometru od tohoto vyústění a je podle nich tedy prakticky vyloučeno, aby původcem ekologické havárie byla Energoaqua. Také někteří rybáři tvrdí, že musel být zdroj znečištění blíž k místu nálezu prvních uhynulých ryb.

Letos v březnu podal státní zástupce Jiří Sachr v kauze obžalobu. O několik týdnů později mu však Okresní soud ve Vsetíně vrátil případ k došetření, neboť spatřoval ve vyšetřování nedostatky, které by se mohly projevit při dokazování. Žalobce však toto rozhodnutí napadl. O jeho stížnosti rozhodoval v říjnu olomoucký krajský soud, který jí vyhověl a vrátil věc zpět vsetínskému soudu k novému projednání. Spis k případu obsahuje více než 4600 listů.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů