Čtvrtek, 18. dubna 2024

FSC ČR vyhlašuje výsledky devátého ročníku fotosoutěže Mysli na lesy

FSC ČR vyhlašuje výsledky devátého ročníku fotosoutěže Mysli na lesy

Organizace FSC ČR dnes zveřejnila výsledky fotografické soutěže ,,Mysli na lesy", jejímž tématem byly lesy, šetrné a přírodě blízké hospodaření a náš odpovědný vztah k nim. Do letošního ročníku fotosoutěže dorazilo bezmála 1550 fotografií.

Fotografickou soutěž pořádala česká národní kancelář mezinárodní organizace FSC již podeváté a stále patří mezi největší fotosoutěže realizované ve spolupráci neziskového a komerčního sektoru.
Letos se soutěžilo v jedné společné kategorii a vítěze vybral světoznámý fotograf přírody Martin Rak, který se stal patronem soutěže a věnoval do ní i jednu z cen - exkluzivní fotografický workshop. Novinkou letošního ročníku je pak speciální cena kanceláře FSC.
Vítězové letošního ročníku:
1. místo: Tomáš Pavlásek - Mlžný les
2. místo: Marek Ujčík - Po dešti
3. místo: Zdeněk Adler - Tajemný les
Cena kanceláře FSC: Pavel Russe - Když jste promočeni?
Vítězné fotografie si můžete prohlédnout zde:
V letošním roce bylo do soutěže přihlášeno bezmála 1550 fotografií, které zaslalo 536 soutěžících z celé České republiky. Hlavními partnery fotosoutěže se staly společnosti Canon a IKEA. Mediálním partnerem letošního ročníku byl časopis FotoVideo, který všem vítězům věnoval předplatné.
,,Velmi nás těší přetrvávající zájem o soutěž a tím pádem i o lesy a téma přírodě blízkého lesního hospodaření. Moc děkujeme každému, kdo zaslal své fotografie a i všem partnerům, kteří nám umožňují soutěž realizovat", dodává ředitel FSC ČR Tomáš Duda.
Jak a proč pomoci lesům
Jedním ze způsobů, jak se může každý zapojit do podpory trvale udržitelného či přírodě blízkého lesního hospodaření, je výběr výrobků ze dřeva, které mají šetrný původ. Aktuálně může šetrné lesní hospodaření podpořit prakticky kdokoli, například výběrem vánočního stromečku z FSC certifikovaného lesa.
Tyto stromky jsou k dispozici na vybraných místech republiky a pocházejí z prořezů v FSC certifikovaných lesních majetcích, kde jsou vybírány jednotlivé kusy v rámci výchovných zásahů, přispívajících ke stabilnímu růstu lesa. Více informací naleznete zde.
Myslete na lesy
Fotografická soutěž je součástí jednoho z dlouhodobějších projektů neziskové organizace FSC ČR, který je v současné době realizován. Pod názvem Mysli na lesy běží víceúrovňová kampaň, která se obrací na širokou veřejnost a přináší informace o důležitosti specifického způsobu lesního hospodaření splňujícího mezinárodně uznávaná pravidla FSC. Základem kampaně pro veřejnost je série videí, kterými provází Tomáš Klus a navštěvuje, lesníky, vědce, lesní správce, zástupce obecních samospráv a dřevozpracovatele. Letos pak kampaň podpořili herci Jana Plodková a Václav Neužil.
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů