Pátek, 26. dubna 2024

Německé úřady provedly domovní prohlídky u aktivistů z Poslední generace

Německé úřady provedly domovní prohlídky u aktivistů z Poslední generace

Nejméně v šesti spolkových zemích včera provedla německá policie v součinnosti se státním zastupitelstvím prohlídky v bytech a dalších prostorách patřících lidem z protestní skupiny Poslední generace (Letzte Generation). Její členové v poslední době upozorňovali na podle nich nedostatečný boj proti změně klimatu. Sahali přitom k radikálním protestním akcím včetně blokování letišť nebo potřísněním obrazů slavných malířů v evropských galeriích.

Razie se uskutečnily ve spolkových zemích Bavorsko, Bádensko-Württembersko, Hesensko, Dolní Sasko, Meklenbursko-Přední Pomořansko a Sasko, uvedla dnes skupina. Kromě Lipska neuvedla žádné konkrétní obce. Příslušné státní zastupitelství v Neuruppinu kromě toho zmínilo ještě braniborské město Chotěbuz. Domovní prohlídky byly podle těchto informací u 11 členů skupiny, přičemž pět z nich je nyní v takzvané preventivní vazbě, která má zabránit jejich dalším činům.

Podle státního zastupitelství jsou dotyční vyšetřováni kvůli rušení provozu veřejných podniků a kvůli podezření z vytvoření zločinné organizace. Důvodem je několik útoků klimatických aktivistů na zařízení braniborské rafinerie PCK Schwedt, kde byl mimo jiné přerušen přívod ropy. Vytvoření zločinné organizace by se pak mohlo zakládat na skutečnosti, že obvinění se k páchání trestných činů opakovaně domlouvali.

"Už rok sledujeme pokusy o zastrašování, pokusy o zamezení naší činnosti, pokusy nás umlčet. Nadávali nám, odsuzovali nás, zavírali nás do vězení. Vyšetřováním kvůli vytvoření zločinné organizace se to dostává na novou úroveň," reagovala dnes skupina. Skutečný problém přitom podle ní představuje počínání německé vlády v klimatické krizi. "To je porušení práva. To je protiústavní. To je zločinné," uvedla skupina v dnešním prohlášení.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů