Pátek, 29. března 2024

V Hradci Králové proběhla celostátní soutěž pro mladé Co víš o energetice?

V Hradci Králové proběhla celostátní soutěž pro mladé Co víš o energetice?

Krátce před začátkem vánočních prázdnin se každým rokem koná pololetní finále celostátní soutěže ,,Co víš o energetice?". To letošní proběhlo ve středu 14. prosince v Kongresovém centru ALDIS v Hradci Králové. Ve 44. pokračování akce se již tradičně utkaly týmy studentů, které získaly nejvíc bodů v korespondenčním kole, což znamenalo vyplnění náročného vědomostního testu. Do finále se nakonec probojovala tříčlenná družstva z Třebíče, Brna, Českých Budějovic, Hluboké nad Vltavou a Ostravy.

V dvouhodinovém komponovaném pořadu si soutěžící pod dohledem odborné poroty prověřili své vědomosti z fyziky a dalších oborů souvisejících s energetikou a měli také možnost vyzkoušet si zajímavé disciplíny, například hru na operátora jaderného reaktoru nebo si ve hře Enermix vyzkoušeli, jak složité je řídit elektrizační rozvodnou síť.Pořad uváděl moderátor Českého rozhlasu Vladimír Kroc, o zpestření programu se postaral oblíbený zpěvák Michael Foret. V porotě zasedly za společnost ČEZ Šárka Lapáčková Beránková a Linda Navrátilová, odborným poradcem byl Pavel Suk z Fakulty jaderné a fyzikálně inženýrské na pražské ČVUT.
V napínavém souboji nakonec zvítězil tým Střední průmyslové školy Třebíč. Druhou příčku získaly dívky z Česko-anglického gymnázia v Českých Budějovicích, bronz vybojoval tým Střední průmyslové školy Sokolská v Brně. Čtvrté a páté místo obsadily družstva Střední odborné školy elektrotechnické v Hluboké nad Vltavou a Gymnázia Volgogradská v Ostravě - Zábřehu.
Po skončení soutěže se účastníci přesunuli na exkurzi do Labské vodní elektrárny a Infocentra Hučák, kde shlédli zajímavou expozici.
Soutěž ,,Co víš o energetice?" navazuje na vzdělávací program osvětových besed ,,Energie - budoucnost lidstva", který běží s podporou společnosti ČEZ nepřetržitě již 22. rokem. Cílem projektu je kromě prohlubování informovanosti mládeže o všech aspektech energetiky také povzbuzení mladých lidí ke studiu technických škol. Bezplatnou besedu lze objednat na adrese info@portaeduca.cz, nebo na telefonním čísle 606-472-428.
Zdroj: Porta Educa
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů