Úterý, 16. dubna 2024

Analytici: Dohoda EU na zpřísnění trhu s emisními povolenkami zvýší inflaci

Analytici: Dohoda EU na zpřísnění trhu s emisními povolenkami zvýší inflaci

Dohoda států EU na zpřísnění a rozšíření fungování trhu s emisními povolenkami nepřichází ve správnou dobu a způsobí postupně zvýšení inflace. Shodli se na to analytici, které oslovila ČTK. Výsledek dohody kritizují Hnutí Duha, Greenpeace a Centrum pro dopravu a energetiku. Podle nich jde spíš o podporu průmyslu místo lidí.

Aplikace nového systému emisních povolenek na výrobní podniky způsobí podle analytika XTB Tomáše Cverny propisování dodatečných nákladů na energie do cen, čímž se bude zvyšovat inflace. "Evropská energetika čelí mnoha výzvám, nicméně systém emisních povolenek v oblasti vytápění budov podpoří nové investiční projekty. V dnešní době bych od postojů EU k zelené transformaci čekal méně progresivní přístup," dodal.

"Rozšíření emisních povolenek také na dopravu a vytápěni budov je správný krok, ale v nesprávný okamžik," řekl ČTK analytik portálu Capitalinked.com Radim Dohnal. V neděli, kdy polovina Evropy má teploty pod bodem mrazu, to podle něj není psychologicky vhodné. Dnes měli ohlásit spíše jen emisní povolenky pro námořní dopravu a nějaká jednotnější nařízení o úsporách energií, podotkl.

Rozšíření systému emisních povolenek nepřichází ve vhodnou dobu, souhlasil analytik Trinity Bank Lukáš Kovanda. Představuje totiž podle něj další inflační tlak. V řadě příštích let bude zásadní inflační tlak představovat nynější energetická krize EU a s ní související nutná energetická transformace. Příslušné náklady dopadají jak na domácnosti, tak zejména na podniky EU, jimž snižují konkurenceschopnost v globálním měřítku, poznamenal.

Jedním z dalších dopadů bude závažný dopad do ziskovosti energetiky, upozornil Dohnal. Nárůst ceny povolenky znamená podle něj úplné vymazání hrubé marže elektráren z uhlí. "Buď se tyto stropy budou muset zvednout nebo se z uhlí elektřina už vůbec nebude vyrábět a bude zde ještě větší nedostatek elektrické energie," poznamenal.

Unie se dnes nad ránem předběžně dohodla na zpřísnění a rozšíření fungování trhu s emisními povolenkami. Přihlásila se tím k ústřednímu bodu své Zelené dohody pro Evropu, jejímž cílem je učinit unijní ekonomiku do poloviny století uhlíkově neutrální. Systém obchodování s povolenkami se nyní bude vztahovat i na vytápění a na silniční dopravu, neunikne mu ani námořní doprava. Unie zároveň zrychlí tempo, jakým firmy z různých odvětví budou muset snižovat škodlivé emise. Ekonomické dopady přechodu na čistší energetiku má spotřebitelům pomoci mírnit nově zřízený klimatický fond.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů