Pátek, 29. března 2024

Ohňostroje ohrožují zvířata, organizace Helppes tak natočila osvětové video

Ohňostroje ohrožují zvířata, organizace Helppes tak natočila osvětové video

Nadměrný hluk způsobený novoroční zábavní pyrotechnikou představuje utrpení pro zvířata. Nezisková organizace Helppes proto spolu s agenturou WMC Grey letos spustila projekt Psohňostroj, který vybízí k respektu ke zvířatům během silvestrovských oslav. O Psohňostroji informovala organizace v tiskové zprávě.

Kvůli hlučnosti zábavní pyrotechniky musejí například majitelé psů zajistit, aby psi byli v dostatečné vzdálenosti od zdroje výbuchu, v krajních případech jim musejí podat i uklidňující léky. "Kvůli této zvrácené člověčí potřebě oslav příchodu nového roku je každoročně zraněno a umírá mnoho zvířat, včetně psů," tvrdí ředitelka organizace Helppes Zuzana Daušová. Podle ní pak ještě více trpí zvířata ve volné přírodě, kde se před zábavní pyrotechnikou nemohou chránit.

Smyslem Psohňostroje je seznámit s problémem veřejnost. Autoři projektu proto vytvořili video, ve kterém psi nosí světelné obojky, a díky choreografii připomínají skutečný ohňostroj. Podle kreativního ředitele WMC Grey Davida Sudy mohou video na sociálních sítích sdílet třeba odpůrci zábavní pyrotechniky, a posílit tak své argumenty vůči novoročním ohňostrojům.

Ve videu vystupují budoucí asistenční a vodicí psi z Helppes spolu se svými trenérkami a pečovatelkami. Koncept vymysleli Roman Hynek a Pavel Wilhelm Přibyl, video zrežíroval Daniel Seman.

Na webových stránkách www.helppes.cz/psohnostroj si lidé zároveň mohou mimo jiné nastudovat tipy, jak oslavit Silvestra s ohledem na zvířata nebo jak připravit psy na hlasité novoroční oslavy. Web tak například doporučuje vzít psa během dne na dlouhou procházku nebo ho během ohňostrojů nenechávat o samotě.

Na rizika spojená se zábavní pyrotechnikou dlouhodobě upozorňuje Český svaz ochránců přírody (ČSOP). V tiskové zprávě zmínil případ, kdy "dopadlo přímo mezi diváky několik zkrvavených labutí, které, vyděšené ohňostrojem, narazily do drátů trolejového vedení." Podle ČSOP totiž zábavní pyrotechnika vyvolává ve zvířatech paniku. Vydávají se na útěk, který může, především ve tmě, končit tragicky. Kupříkladu ptáci pak mohou opustit svá hnízda, ryby se zase mohou přiotrávit zbytky pyrotechniky ve vodě v rybnících.

Kriticky se k zábavní pyrotechnice staví i vědci z Akademie věd ČR. Podle nich totiž ohňostroje vypouštějí do ovzduší toxické látky, které ohrožují člověka i životní prostředí. Vědci proto prosazují ohňostroje omezit nebo přímo zakázat.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů