Pátek, 26. dubna 2024

Soud v Mostě chce vynést rozsudek nad osmi lidmi, podle těžařů obsadili rypadlo

Soud v Mostě chce vynést rozsudek nad osmi lidmi, podle těžařů obsadili rypadlo

Okresní soud v Mostě včera pokračoval v projednávání žaloby společnosti Vršanská uhelná na osm lidí, kteří podle těžařů na podzim 2019 vylezli na rypadlo v lomu Vršany u Mostu. Vypovídal bývalý policista, který byl podepsán pod dokumentem o určení aktivistů. Z jeho výslechu vyplynulo, že dokument vyhotovila jeho kolegyně. Zástupce žalobce trval na jejím předvolání. Pokud se ji povede sehnat, bude vypovídat na příštím jednání 9. března. Soudce Rudolf Malý řekl, že chce řízení jíž ukončit a v případě, že se nepodaří svědkyni předvolat, bude vyhlášen rozsudek.

Firma po obžalovaných vymáhá zhruba 70.000 korun. Žalovaní tvrdí, že na místě nebyli a že policie chybně určila jejich totožnost. Na dnešním jednání zaznělo, že jeden ze svědků již v minulosti prokázal přítomnost jedné obžalované osoby na výuce v Brně v době, kdy se skutek stal.

Svědek dnes soudu sdělil, že dokument pouze podepsal. "Vyžádání (o ustanovení osob) vyřizovala kolegyně. Jen jsem ho schválil," uvedl policista. Doplnil, že osoby se ustanovují například na základě archivních záznamů z podobných akcí, například podle fotografií.

Aktivisté obsadili velkostroj 29. října 2019. Policie je tehdy opakované vyzývala, aby rypadlo opustili. Nakonec se tak stalo skoro po třech dnech. Podle vyjádření Vršanské uhelné, která patří do skupiny Sev.en Energy, aktivisté nijak nenarušili těžbu uhlí a vymáhaná částka představuje náklady na pronájem výškové plošiny a posílení ochranky.

Protest se před třemi lety uskutečnil proti zvažovanému prodeji elektrárny Počerady firmě Sev.en Energy finančníka Pavla Tykače.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů