Středa, 24. dubna 2024

EKOkalendář do škol s ÁMOS vision: inspirace ke vzdělání a odpovědnějšímu životu

EKOkalendář do škol s ÁMOS vision: inspirace ke vzdělání a odpovědnějšímu životu

Ekologické svátky jsou důležité, protože nám pomáhají uvědomit si naši zodpovědnost za životní prostředí a připomínají nám, že máme povinnost chránit prostředí a přírodní zdroje pro příští generace. Slavení ekologických svátků je skvělou příležitostí k osvětě a vzdělávání o těchto tématech. Mohou nás také inspirovat k tomu, abychom změnili své chování a začali žít odpovědněji.

Existuje cca 150 dní v roce, které jsou vyhlášeny za mezinárodní dny s tematikou životního prostředí (jako např. den mokřadů, divoké přírody, recyklace, lesů, sázení, vody, Země, slunce, parků?) a také ochrany zvířat, zejména ohrožených druhů (den pand, laboratorních zvířat, bobrů, koal, včel, rysů, želv, vlků?).

Nikde však nebyly doposud ekologické svátky uceleně dostupné (od kdy se slaví, kdo a proč je vyhlásil, čemu se věnují, jaké aktivity se k nim pojí?). To se změnilo od letošního roku díky projektu www.EKOkalendar.cz. Jeho clem je seznámit nejširší veřejnost a především školní mládež s jednotlivými dny/svátky a zapojit je do aktivit, které se k jednotlivým dnům váží. Díky EKOtipům na každý den pak motivovat ke konkrétním krokům, které může každý pro ochranu životního prostředí osobně udělat.
Pro potřeby školního vzdělávání vznikla upravená verze EKOkalendáře zakomponovaná do školních vzdělávacích infocenter ÁMOS vision, které využívají základní a střední školy po celé ČR. Studenti díky tomu získají v průběhu celého roku informace a znalosti potřebné nejen k podpoře udržitelného rozvoje a trvale udržitelného způsobu života, ale také o lidských právech, genderové rovnosti, podpoře kultury míru a nenásilí nebo globálního občanství.
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů