Pátek, 29. března 2024

Děti našly místa pro výsadbu stromů, letos budou sázet

Děti našly místa pro výsadbu stromů, letos budou sázet

Ministerstvo životního prostředí podpořilo projekt organizace Čmelák, který zapojil děti do ozelenění měst a krajiny v Severních Čechách. Projekt ,,Děti a stromy - vyrosteme společně?" zapojil děti do nalezení míst pro výsadby stromů a keřů v jejich okolí.

,,S možností zapojit se do projektu jsme oslovili více než 400 mateřských, základních a středních škol v regionu. Přihlásilo se jich celkem 20, s nimi jsme společně připravili projekty na výsadbu. Většina sazenic javorů, buk, dubů, lip, jilmů, jasanů, ale i ovocných stromů a keřů bude směřovat do intravilánu obcí. Nejčastějšími místy výsadeb jsou školní zahrady nebo městské parky. Vzniknou ale i stromořadí podél cest nebo podél hřišť. Společně jsme našli místo pro asi 250 dřevin," uvedla Jana Bujoková, ředitelka organizace.
Nové stromy a keře budou děti sázet na podzim tohoto roku. ,,Sazenice zajistíme a dětem v den výsadby dovezeme. S výsadbami jim nejčastěji pomohou rodiče, ale také místní hasiči nebo pracovníci technických služeb. Kde bude málo rukou, pomůžeme i my," dodává Jana Bujoková za spolek Čmelák. Na nové stromy se tak mohou těšit města Liberec, Turnov, Jablonec nad Nisou, Česká Lípa, Jablonné v Podještědí, Nový Bor nebo Lomnice nad Popelkou, ale i menší obce, jako Bílý Kostel nad Nisou, Český Dub nebo Habartice.
,,Projekt je zaměřen na naše původní druhy stromů a keřů. Při jeho plánování jsme vycházeli z našich vlastních dlouholetých zkušeností. Navazujeme především na projekt Šance pro jilmy, který v minulosti oslovil školy v celém kraji. Ve spolupráci s minimálně stovkou z nich jsme vysadili do krajiny Libereckého kraje 5000 vzácných jilmů," upřesnil Mgr. Jan Korytář, předseda organizace.
V projektu ale nejde jen o výsadby, ale především o zapojení dětí a s pomocí pedagogů o jejich propojení s krajinou v místě bydliště. Jde o ekologickou výchovu realizovanou přímo v terénu, s aktivním zapojením dětí. Chceme v nich podpořit pocit, že samy mohou něco pozitivně ovlivnit, prosadit. Zároveň projekt pomáhá školám s častým problémem - s dojížděním do místa realizace nabízených ekovýchovných programů. Program s konkrétním a dlouhodobým výstupem (vysazené stromy a keře) přímo v okolí školy má ekovýchovný dopad ještě znásobený.
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů