Pátek, 19. dubna 2024

Německá policie vnikla do osady, kterou obsadili klimatičtí aktivisté

Německá policie vnikla do osady, kterou obsadili klimatičtí aktivisté

Několik stovek policistů dnes ráno vstoupilo do západoněmecké osady Lützerath, kterou obsadili klimatičtí aktivisté na protest proti jejímu chystanému zboření kvůli rozšíření uhelného dolu. Situace na místě je napjatá, demonstranti házejí po policistech kamení a dělobuchy. Policie předem varovala, že ode dneška může kdykoli přikročit k vyklizení obce.

Policisté překročili barikády a obklíčili domy, ve kterých se aktivisté opevnili. Krátce poté několik desítek policistů vpadlo do jednoho ze statků. Na zasahující jednotky ihned poté demonstranti zaútočili. Na místě byly odpáleny také dýmovnice. V okolí domů začali policisté odstraňovat přístřešky a barikády, které aktivisté postavili.

Zatím není jasné, jak dlouho bude vyklízení Lützerathu trvat. Předpokládá se ale, že dnes neskončí, neboť v domech a v ulicích jsou stovky aktivistů. Někteří z nich se opevnili i ve sklepeních.

Osadu Lützerath tvoří několik domů a statků, ve kterých ještě v roce 2008 žilo zhruba 80 lidí. Počet obyvatel poté rychle klesal a v roce 2021 zde byli podle virtuálního muzea města Erkelenz, pod které osada spadá, hlášeni již jen tři lidé.

To, že Lützerath v Severním Porýní-Vestfálsku bude muset ustoupit uhelnému dolu Garzweiler, je dlouhodobě známo, s přesídlováním obyvatel se začalo již před více než 15 lety. Osud osady byl definitivně zpečetěn loni v říjnu, kdy se spolková vláda, vláda Severního Porýní-Vestfálska a energetická společnost RWE dohodly na prodloužení chodu uhelných elektráren výměnou za urychlení odklonu od uhlí.

Německo kvůli snížení spotřeby plynu spustilo uhelné elektrárny, které dosud drželo v rezervě. Habeck takový postup označil za nezbytný, zdůraznil ale, že Berlín nadále počítá se svými klimatickými cíli. Prohlásil také, že Německo po roce 2024 musí výrazně urychlit odchod od uhlí. K Lützerathu Habeck řekl, že uhlí pod obcí je potřeba vytěžit. Dodal také, že likvidace dalších obcí se už neplánuje.

Aleš Zápotocký

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů