Čtvrtek, 25. dubna 2024

Klimatičtí aktivisté obsadili rypadlo v německém hnědouhelném dole, tvrdí firma

Klimatičtí aktivisté obsadili rypadlo v německém hnědouhelném dole, tvrdí firma

Klimatičtí aktivisté dnes obsadili rypadlo v hnědouhelném povrchovém dole Hambach v německém Severním Porýní-Vestfálsku. Na zařízení se od časných ranních hodin nacházejí celkem čtyři lidé, sdělil dnes agentuře DPA mluvčí společnosti RWE, které důl patří. Rypadlo je mimo provoz.

Podle protestní skupiny Gegenangriff - für das gute Leben (Protiútok - za dobrý život) obsadilo rypadlo osm aktivistů. Cílem akce bylo vyjádřit solidaritu s lidmi v nedalekém Lützerathu. Skupina rovněž kritizovala postup policie v této obci a požadovala, aby byla výroba energie v Německu zespolečenštěna.

Lützerath, který je od povrchového dolu Hambach vzdálen asi 20 kilometrů, je již několik dní uzavřen policií a obehnán dvojitým plotem. Budovy malé osady na území města Erkelenz západně od Kolína nad Rýnem jsou v současné době demolovány, aby zde energetická společnost RWE mohla těžit uhlí, které se pod zástavbou nachází.

Klimatičtí aktivisté předtím opuštěnou vesnici obsadili. Ve středu začal v Lützerathu policejní policejní zásah, který má za cíl protestující z obce vypudit. Nyní zde zůstává jen dvojice aktivistů v podzemním tunelu. Podle policie dnes ráno aktivisté na invalidních vozících slanili z mostu na dálnici nedaleko Lützerathu a zůstali viset ve vzduchu. Jejich čin zastavil provoz jak na samotné dálnici A44, tak silnici vedoucí pod ní.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů