Středa, 24. dubna 2024

Čínská Longi plánuje výstavbu největšího centra výroby solárních panelů na světě

Čínská Longi plánuje výstavbu největšího centra výroby solárních panelů na světě

Čínský výrobce zařízení pro čistou energii Longi Green Energy Technology plánuje postavit největší centrum pro výrobu solárních panelů na světě. Investice má činit 45,2 miliardy jüanů (147,5 miliardy Kč). S odvoláním na oznámení firmy pro šanghajskou akciovou burzu to dnes uvedla agentura Bloomberg.

Firma už podepsala investiční smlouvu s místní vládou v provincii Šen-si. Výstavba by měla trvat 18 měsíců a uskuteční se v několika fázích. Celý komplex má být uveden do provozu do roku 2025 a vytvoří více než 15.000 pracovních míst.

Investice má firmě pomoci více než zdvojnásobit kapacitu výroby fotovoltaických waferů a článků. Solární wafery jsou tenké čtverečky polykrystalického křemíku, které se spojují do článků a následně do solárních panelů, které vyrábějí elektřinu. Longi je největším výrobcem waferů na světě. Podle údajů agentury Bloomberg loni kapacita výroby Longi u waferů činila 105 gigawattů (GW) a kapacita výroby u článků 35 GW. Nové výrobní centrum má mít roční kapacitu výroby waferů 100 GW a solárních článků 50 GW.

Zájem o solární panely se zvyšuje s tím, jak se svět v rámci boje proti změnám klimatu zaměřuje na obnovitelné zdroje energie. Na některých trzích, včetně Spojených států, je však panelů nedostatek, protože výrobce v letech 2021 a 2022 zbrzdil růst nákladů na polykrystalického křemík, důležitý materiál pro většinu panelů. Růst výroby zařízení pro solární elektrárny by mohl pomoci zemím snížit závislost na fosilních palivech a případně snížit ceny energií.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů