Středa, 24. dubna 2024

Klimatická hrozba se podle šéfa OSN blíží bodu, z něhož nebude návratu

Klimatická hrozba se podle šéfa OSN blíží bodu, z něhož nebude návratu

Klimatická hrozba se podle šéfa OSN Antónia Guterrese blíží bodu, z něhož nebude návratu. Změny, které pak přinese, podle něj podkopou základní podmínky života. Svět tak "flirtuje s klimatickou katastrofou", řekl dnes Guterres na Světovém ekonomickém fóru (WEF) ve švýcarském Davosu.

Situaci, která nyní panuje na světě, ať už jde o klima nebo mezinárodní vztahy, označil 73letý politik a diplomat za nejhorší ve svém životě. Lidstvo podle něj spotřebovává výrazně více zdrojů, než by mělo, a nevyužilo dobře dosavadní čas k boji proti klimatickým změnám. "Teď jsme na hraně nezvratných změn, které v budoucnosti kompletně podkopají život na planetě, jak ho známe," poznamenal.

Podle vědců je vzhledem k nynějšímu vývoji velmi nepravděpodobné, že se podaří oteplení planety do konce století udržet pod hranicí 1,5 stupně Celsia oproti předprůmyslovému období, což bude mít dramatické následky pro celý svět. Některé z nich budou dost možná nevratné.

Guterres uvedl, že bez dalších kroků teplota do konce století stoupne o 2,8 stupně Celsia oproti předprůmyslovému období, což bude pro řadu lidí "rozsudek smrti".

Z nynější situace obvinil fosilní průmysl. Ukázal na společnost ExxonMobil, která už před desítkami let ze zpráv vlastních vědců velmi dobře věděla o nebezpečí globálního oteplování. "Minulý týden jsme se dozvěděli, že někteří producenti fosilních paliv si v 70. letech minulého století byli dobře vědomi, že jejich klíčový produkt peče naši planetu," podotkl. Přesto podle něj představitelé ropného průmyslu o dopadech své činnosti lhali, a musí být proto pohnáni k zodpovědnosti.

Guterres, podle něhož jsou klimatické změny "existenciální výzvou", dnes v Davosu apeloval na firmy, aby do konce roku předložily skutečně věrohodné plány, jak dosáhnout klimatické neutrality.

Za nutnou považuje šéf OSN také smysluplnou spolupráci v otázkách klimatu, ale i obchodu a technologií mezi Spojenými státy a Čínou, tak aby se předešlo konfrontaci.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů