Pátek, 26. dubna 2024

MŽP eviduje sedm zájemců o místo ředitele České inspekce životního prostředí

MŽP eviduje sedm zájemců o místo ředitele České inspekce životního prostředí

Ministerstvo životního prostředí (MŽP) eviduje ve druhém kole výběrového řízení na post ředitele České inspekce životního prostředí (ČIŽP) sedm přihlášek. ČTK to dnes sdělila mluvčí ministerstva Lucie Ješátková. Dodala, že počet nemusí být ještě konečný, termín pro podání přihlášek končí dnes. Inspekci nyní dočasně vede dosavadní ředitel odboru technické ochrany životního prostředí a integrované prevence Lukáš Kůs. Vedení převzal po odchodu Erika Geusse, který v čele inspekce skončil k 7. prosinci 2022 na vlastní žádost. Geussův nástupce má být znám přibližně v polovině února.

"Počet kandidátů nemusí být definitivní, mohou se hlásit ještě během dneška. Ministerstvo vybere ředitele inspekce v horizontu jednoho měsíce," uvedla Ješátková.

Geuss podal žádost o odvolání z funkce k 7. prosinci počátkem loňského října. Záměr odstoupit do konce roku kvůli politickým tlakům, které cítil po otravě řeky Bečvy v září 2020, avizoval v květnu. Trvá na tom, že inspekce při hledání příčin otravy řeky postupovala správně. V květnovém rozhovoru pro Radiožurnál uvedl, že svého nástupce by chtěl varovat především před byznysem s nebezpečnými odpady, který považuje za velký problém.

Resort pořádal výběrové řízení ještě před koncem loňského roku, žádný z tehdejších kandidátů ale neprokázal dost kompetencí a předpokladů pro řízení této funkce. Od 1. ledna se podle novely služebního zákona mohou do nynějšího řízení přihlásit i zájemci mimo státní službu.

Podle informací serveru Hospodářské noviny se ve zrušeném výběrovém řízení hlásil o místo ředitele současný ředitel oblastního inspektorátu Praha Václav Beroušek či náměstek ministra životního prostředí Vladimír Dolejský.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů