Pátek, 26. dubna 2024

Náklady na svoz a likvidaci odpadu ve Vsetíně rostou, město vyčlenilo 33 mil.Kč

Náklady na svoz a likvidaci odpadu ve Vsetíně rostou, město vyčlenilo 33 mil.Kč

Náklady na svoz a likvidaci odpadu ve Vsetíně se zvyšují. Město má na letošek na tyto účely vyčleněno 32,7 milionu korun, počítá s nárůstem množství odpadu i nákladů na jeho likvidaci. Loni předpokládal náklady přes 29 milionů korun, ve skutečnosti to bylo 27 milionů korun, sdělila dnes ČTK mluvčí vsetínské radnice Jana Raszková.

"Poplatky vybrané od občanů tuto částku pokryjí zhruba z poloviny, takže z městské pokladny na svoz a likvidaci odpadu v roce 2022 mířil doplatek přibližně 12 milionů korun," uvedl místostarosta Petr Kudlík (ANO).

Dalších zhruba sedm milionů korun město dá na úklid ulic a veřejných prostranství, odklízení černých skládek, vývoz odpadkových košů, úklid hnízd na kontejnery, svoz a likvidaci odpadu umístěného mimo svozové nádoby, úklid autobusových zastávek nebo čistění kanálových vpustí.

"Skutečné náklady na zajištění svozu a likvidace odpadů a také zajištění čistoty našeho města v roce 2021 dosáhly 1349 korun na osobu. Od té doby samozřejmě stále stoupají, ale jejich skutečnou výši za rok 2022 budeme znát až za několik týdnů," uvedl místostarosta. Vyzval obyvatele města, aby se snažili vznik odpadu minimalizovat.

Poplatek za svoz komunálního odpadu zůstává letos ve stejné výši jako v posledních třech letech. Lidé nadále budou platit 600 korun za rok.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů