Pátek, 26. dubna 2024

Na Vysočině porostou sekvojovce a zeravy, vědci je chtějí využít při obnově lesů

Na Vysočině porostou sekvojovce a zeravy, vědci je chtějí využít při obnově lesů

Nepůvodní druhy stromů, jako jsou sekvojovec obrovský nebo zerav obrovský, porostou v následujících letech v některých částech lesů v kraji Vysočina. Vědci z Lesnické a dřevařské fakulty Mendelovy univerzity v Brně tam budou ve spolupráci s lesníky Správy městských lesů Jihlava testovat, zda jsou vhodné pro obnovu místních porostů v měnících se klimatických podmínkách po kůrovcové kalamitě. Univerzita o tom informovala v tiskové zprávě.

Až do roku 2031 budou odborníci ověřovat, kterým druhům se v podmínkách lesů na Vysočině bude dařit s ohledem na měnící se klima a nedostatek půdní vláhy. Mezi vysazenými stromy budou cizokrajné druhy typické pro Blízký východ nebo Ameriku.

"Vybraných druhů dřevin je celá řada, jedním z námi navrhovaných je například sekvojovec obrovský. Pokusným vysazením by bylo možné ověřit například jeho růstovou dynamiku v současném klimatu v porovnání s dříve vysazenými jedinci. Budeme ověřovat také vhodnost dřevin, se kterými se dosud nepracovalo vůbec, nebo zcela výjimečně," uvedl Luboš Úradníček z Ústavu lesnické botaniky, dendrologie a geobiocenologie. Základními kritérii pro výběr dřevin bude přijatelná produkční schopnost, zvýšená odolnost proti suchu, přirozené zmlazování nebo schopnost vytvářet vhodné porostní směsi s domácími dřevinami.

Vybrané druhy budou letos na jaře vysazeny poblíž obcí Otín u Stonařova a Sokolíčko, tedy na majetku Správy městských lesů Jihlava. Půjde o několik hektarů lesa. První etapa, která potrvá do roku 2024, zahrnuje výsadbu a péči o porost, v dalších etapách v letech 2028 a 2031 budou výzkumníci sledovat vitalitu dřevin a jejich přírůstky.

Sekvojovec obrovský je největší strom rostoucí na Zemi, dorůstá výšky až 80 metrů. Přirozeně se vyskytuje pouze v Severní Americe, kde se dožívá i tří tisíc let. V České republice roste v několika parcích a arboretech. Největší 40 metrů vysoké a 150 let staré sekvojovce je možné vidět v zámeckém parku v Ratměřicích na Benešovsku.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů