Čtvrtek, 25. dubna 2024

Areál sběrného dvora v Sokolově začne zdarma odebírat pneumatiky

Areál sběrného dvora v Sokolově začne zdarma odebírat pneumatiky

Sokolov zřídí v areálu sběrného dvora Sotes kontejner, kde budou moci lidé zdarma nechat nepotřebné pneumatiky. Chce tak zamezit černým skládkám, které se tvoří zejména v okrajových částech města, jako je například Jižní lom. Odběr pneumatik začne fungovat zhruba do měsíce, řekl dnes novinářům místostarosta Jan Picka (nez.).

"Hlavní cíl je zlikvidovat vznikající černé skládky, kde základní surovinou jsou pneumatiky. Na sběrný dvůr pak může přijet každý, kdo má problém se starými pneumatikami, a tam je bezplatně odevzdat," řekl místostarosta. Z počátku fungování služby očekává radnice nápor. Odložit pneumatiky zde může každý bez ohledu na místo bydliště, tedy i obyvatelé okolních obcí. Množství uloženého odpadu není limitované, závisí pouze na kapacitě kontejneru.

TIP: Kam s pneumatikami nejen v Sokolové ale v celé ČR poradí aplikace KAMsNIM.cz

Dosud museli obyvatelé odvážet staré gumy do pneuservisů nebo sběrného dvora, kde ale museli zaplatit poplatek za likvidaci. Nový kontejner v areálu Sotes bude mít město od soukromé firmy zdarma pronajaté, společnost pak zajistí i likvidaci pneumatik. Kontejner bude obsluhovat pracovník Sotesu.

Černé skládky trápí město zejména ve vyloučených lokalitách a na odlehlých místech. Asi nevytíženějším místem je oblast Jižního lomu, kde jsou chátrající garáže, které město postupně bourá. Ročně musí město odtud dát odvézt několik plných kontejnerů, hlavně pneumatik. Náklady na úklid stojí ročně až statisíce korun. Radnice nechala před garáže umístit závoru, která brání vjezdu, i tak se tam ale stále tvoří nepořádek.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů