Sobota, 20. dubna 2024

Ukrajinská jabloň nebo česká hrušeň? Začíná Evropský strom roku, k šachtě u Příbrami míří lovec stromů

Ukrajinská jabloň nebo česká hrušeň? Začíná Evropský strom roku, k šachtě u Příbrami míří lovec stromů
Soutěž o nejkrásnější a nejzajímavější strom starého kontinentu právě začala. Od 1. února mohou lidé zvolit Evropský strom roku. V online hlasování na www.evropskystromroku.cz po celý měsíc vybírají z 16 finalistů. České barvy reprezentuje Hrušeň hnilička z Drásova u Příbrami - vítězka posledního národního kola. Rusko, které organizátoři z Nadace Partnerství vloni z důvodu válečné agrese organizátoři vyřadili, letos vystřídala Ukrajina. Ta do mezinárodního klání vyslala jiný ovocný strom: Jabloň z města Krolevets. Českou vítězku přijede hned ze startu podpořit také britský lovec stromů Rob McBride: v Drásově se objeví v pátek 3. února v 11 hodin.
Stáhněte si:
Největší celoevropské ankety zaměřené na životní prostředí se každoročně účastní na 300 tisíc lidí. Své favority mohou vybírat od 1. února od 8 hodin ráno do půlnoci 28. února, poslední týden hlasování je tradičně tajný. Hlasování je bezplatné a lidé mohou nawww.evropskystromroku.cz zvolit dva stromy.
Že je z čeho vybírat, dokazuje silná celoevropská účast 16 stromů z 16 států. ,,Ukrajinská jabloň ve válečné zóně, česká hrušeň, která přežila těžbu uranu, francouzský dub setkávání, britský tis v rozvalinách kláštera, holandský dub ohrožený stavbou dálnice, maďarský platan skloněný nad jezerem nebo obří fíkus připomínající sjednocení Itálie - to jsou ukázky finalistů, kteří se díky vítězství v národních anketách probojovali do evropské soutěže," komentuje Kateřina Bolečková, koordinátorka ankety z Nadace Partnerství.
Souboj pomyslně odstartuje návštěva Roba McBride přezdívaného tree hunter. Rob cestuje po světě za nevšedními stromy, které fotí, natáčí a píše o nich. Vedle toho se věnuje kampaním na jejich záchranu. Dlouhodobě také spolupracuje s BBC na různých pořadech. Své letošní turné začne 1. února v polské Lodži u tamního Krále dubů. Hned 3. února se přesune na 11. hodinu do Drásova, aby obdivoval krásu Hrušně hniličky, která se tyčí jen kousek od bývalé uranové šachty. ,,Robovo angažmá v naší soutěži bylo v období covidu dočasně velmi omezeno. Jsme proto nyní velmi rádi, že je opět v kurzu a šíří povědomí o naší anketě," dodává Kateřina Bolečková, koordinátorka soutěže.
Vyhlášení výsledků proběhne 21. března v Evropském parlamentu v Bruselu pod záštitou europoslanců Luďka Nidermayera and Michal Wiezika.

Soutěž Evropský strom roku se poprvé uskutečnila v roce 2011. Koordinuje ji Nadace Partnerství. Evropská anketa vznikla v návaznosti na českou anketu Strom roku. Ta odstartovala už v roce 2002 jako první svého druhu na světě a inspirovala ke vzniku mnoha dalších obdobných anket nejen v Evropě, ale i Austrálii, Asii nebo Kanadě.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů