Pátek, 19. dubna 2024

Zlínský kraj vyčlenil letos v programu na boj proti suchu v lesích 7,5 mil. Kč

Zlínský kraj vyčlenil letos v programu na boj proti suchu v lesích 7,5 mil. Kč

Zlínský kraj vyčlenil pro letošek v programu na boj proti suchu v lesích 7,5 milionu korun. Od roku 2017 podpořil kraj už 314 projektů, na zmírnění dopadů sucha poskytl z podpůrných programů téměř 26,3 milionu korun, sdělila dnes ČTK mluvčí kraje Soňa Ličková. Loni bylo příjemcům dotací vyplaceno téměř 1,8 milionu korun. Peníze pomohly spolufinancovat šest projektů.

"Změny klimatu rozhodně nejsou jen tématem akademických debat. Mají reálný dopad na naši přírodu, jedním z příkladů je vysychání lesů. Proto kraj podporuje opatření, která pomáhají vodu v krajině udržet," uvedla náměstkyně hejtmana Hana Ančincová (Piráti).

Z programu je možné financovat úpravy lesní krajiny zaměřené na usměrňování odtoku a vsakování vody. Dotace se dá získat také na stavební a technická opatření, která povedou k zachování nebo zlepšení kvality vody v povodí vodárenských nádrží.

"O peníze na spolufinancování obdobně zaměřených projektů mohou vlastníci lesů žádat i letos. Na rok 2023 je v programu alokováno 7,5 milionu korun," uvedla mluvčí.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů