Čtvrtek, 28. března 2024

Vzdělávání dívek v otázkách udržitelnosti podpoří 360 stipendií

Vzdělávání dívek v otázkách udržitelnosti podpoří 360 stipendií

Mladé ženy (ve věku 15-17,5 roku) z celého světa se nyní mohou hlásit do programu AFS Global STEM Accelerators - virtuálního výměnného programu s plným stipendiem v oblasti udržitelnosti, STEM (vědy, technologie, techniky a matematiky) a společenských dopadů.

Program vede organizace AFS Mezikulturní programy (Intercultural Programs), globální nezisková výměnná síť s více než 75 lety zkušeností v oblasti mezinárodního vzdělávání. Za úspěšné spuštění programu Accelerators obdržela AFS od vzdělávací komunity Diversity Abroad Cenu za vynikající výsledky v oblasti rozmanitosti a inkluze v mezinárodním vzdělávání (Excellence in Diversity and Inclusion in International Education, EDIIE) za rok 2022. 20 % stipendií bude vyčleněno speciálně pro uprchlice a dívky z vysídlených populací - ať už z důvodu války, násilí nebo přírodní katastrofy.

Program Accelerators je součástí širší pětileté stipendijní iniciativy, která si klade za cíl zapojit 5000 mladých lidí z celého světa se zvláštním zaměřením na podporu žen. Iniciativu financuje společnost bp a na tvorbě studijního plánu spolupracují organizace AFS a Centrum pro strategii sociálního dopadu při Pensylvánské univerzitě. Cílovou skupinu AFS oslovuje s podporou mezinárodní nevládní organizace SPARK, která buduje perspektivy pro mladé lidi, zejména ženy a uprchlíky, v nestabilních komunitách po celém světě. Uživatelům program poskytuje podle potřeby také internetovou a technickou podporu.

Složení stipendistů z předchozích ročníků odráží rozmanitost, kterou má program za úkol podporovat: 20 % z nich byli uprchlíci nebo vysídlené osoby; 82 % se identifikovalo jako osoby jiné než bílé barvy pleti, 51 % pocházelo z nízkopříjmových domácností a 10 % bude prvním členem své rodiny, který dokončí střední školu.

Stipendistky AFS vyjadřují svou touhu po světlejší a inkluzivnější budoucnosti: ,,Pocházím z tradiční společnosti, kde dívky ani nemají právo chodit do školy." říká Harira, účastnice programu z Afghánistánu. ,,Účast v tomto programu je pro mě prvním krokem k naplnění mého snu poznat svět a získat možnost přispět k rozvíjení udržitelných společností."

Program Accelerators vrcholí vypracováním závěrečných projektů a prezentací z oblasti sociálních dopadů, které nabízejí potenciální řešení reálných světových problémů s důrazem na udržitelnost. Účastnice získají certifikát odborného vzdělání v globálních kompetencích pro společenské dopady, který uděluje AFS a Pensylvánská univerzita.

,,Sledovat, jak velký zájem tyto nadané mladé ženy projevují, je pokaždé úžasný zážitek," říká výkonná viceprezidentka pro lidské zdroje a firemní kulturu ve společnosti bp Kerry Dryburghová. ,,Se svým odhodláním dosáhnout změn a dovednostmi, které si osvojí, jsou to budoucí hybatelky změn, vůdkyně a inovátorky."

Přihlášky lze podávat do 15. března 2023, první kohorta bude zahájena 13. května.Další informace a přihlášky na adrese https://afs.org/global-stem/accelerators.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů