Úterý, 16. dubna 2024

EG.D testuje na Žďársku transformátor, jehož náplň pří úniku neznečistí okolí

EG.D testuje na Žďársku transformátor, jehož náplň pří úniku neznečistí okolí

Společnost EG.D ze skupiny E.ON testuje na Žďársku první transformátor, který namísto syntetického minerálního oleje používá ekologicky odbouratelnou náplň. Pokud by kapalina unikla do okolí, nebude kontaminovat půdu ani vodní zdroje, sdělil dnes ČTK Jan Vrzal, senior technik standardů EG.D. Podle společnosti jde o první transformátor s ekologicky odbouratelnou náplní v Česku.

Vývoj, výroba a testovaní přístroje stály přibližně 25 milionů korun. Na tomto procesu se podílely Fakulta elektrotechnická Západočeské univerzity v Plzni a technologické firmy EGÚ a Trafo CZ.

Transformátor umístili energetici v Olešné u Nového Města na Moravě na venkovní sloupovou trafostanici, kde na něj působí slunce, vítr, déšť i mráz. "Od začátku ledna, kdy jsme eko trafo nainstalovali, jsme nezaznamenali žádný problém. Je v provozu a plní svou funkci. Zkoušet ho budeme do května. Potom provedeme analýzu výsledků a budeme vše chtít dotáhnout do aplikační fáze," uvedl Vrzal. Pokud se transformátor osvědčí, budou ho energetici dávat na tyto typy trafostanic.

Od normálních hermeticky uzavřených olejových transformátorů se nový transformátor podle Vrzala na první pohled neliší, má podobné parametry, výkon, rozměry i hmotnost.

Společnost EG.D začala řešit biologicky odbouratelné elektroizolační kapaliny s Fakultou elektrotechnickou Západočeské univerzity v Plzni před osmi lety v projektu Národního centra pro energetiku II. Firma uvedla, že za konceptem ekologického transformátoru stojí profesor Pavel Trnka, který se svým týmem vyvinul požadovanou kapalinu a pak projektoval transformátor tak, aby splňoval evropské směrnice.

"Přístroj musel být navržen přímo pro použití přírodního esteru (sloučeniny), který má některé vlastnosti odlišné od standardních náplní, a otestovány musely být i jednotlivé komponenty kvůli materiálové kompatibilitě," uvedl Trnka v dnešní zprávě. Společnost EGÚ dělala měření a experimentální práce v laboratoři, firma Trafo CZ transformátor vyrobila.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů